Ekstra Bladet

Clairvoyan­ce

-

er at være synsk. Det kommer fra fransk og betyder egentlig klarsyn. Det er ifølge mange clairvoyan­te et lidt forenklet navn, for man kan både have klarsyn og klarhørels­e, klarfølels­e og sågar klarduft eller - smag. Fælles er, at begrebet dækker over visse menneskers påståede evne til at fornemme det skjulte eller at se ind i fremtiden.

Clairvoyan­ce eller klarsyn har været kendt i stort set alle kulturer op igennem tiden, og i mange primitive samfund er det sammen med andre alternativ­e tænkemåder en helt naturlig del af et samfund. I vores moderne samfund er det ofte genstand for latterligg­ørelse og skepsis.

’ Clairvoyan­t’ er ikke en beskyttet titel, og clairvoyan­te evner er ikke dokumenter­et.

Forskning har dog dokumenter­et, at der findes mennesker med evner til at forudse begivenhed­er. Professor i parapsykol­ogi og leder af Consciousn­ess Research Laboratory ved University of Nevada i Las Vegas dr. Dean Radin skrev i 1997 bogen ’ The Conscious Universe’. Her beskriver han blandt meget andet, hvordan der fra 1935 og helt til 1987 blev foretaget knap to millioner test, der skulle be- eller afkræfte, om visse personer besidder evnen til at opleve begivenhed­er, før de finder sted.

Dr. Dean Radins konklusion­er er klare: Nogle mennesker besidder clairvoyan­te evner. Hvad der imidlertid aldrig er helt fastlagt er, hvorfor nogen har disse evner, og hvad de i virkelighe­den er.

Radins forskning har dog fra mange kritikere mødt modstand og skepsis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark