Ekstra Bladet

MUSLIMSK OPTOG ENDTE I SKUDDRAMA

- DAVID ATTARDO daat@ eb.dk

Politiet har anholdt en 29- årig mand, der pludselig skød midt blandt børn og kvinder holdt og var på vej ind i politibile­n.

Efterforsk­ningsleder­en afkræfter, at der var tale om et religiøst opgør. Det er derimod politiets vurdering, at der opstod kamp mellem to gruppering­er. Men skuddene fik det hele til at eskalere. Ekstra Bladet har talt med flere vidner, der var til stede under skyderiet. De fortæller, at frygten fik folk til at gå amok.

– Inden han kommer ned på jorden, skyder han tre skud op i luften, fordi der var så mange imod ham. Derefter fik han rigtig mange bank, fordi folk ikke vidste, hvad der skete. De så bare, at der var et våben, og så tæskede de ham bare, siger et vidne, der ønsker at være anonym.

Ekstra Bladet er dog bekendt med hans identitet. Tusindvis af herboende muslimer var i går på gaden for at mindes Imam Hussein, nevø af profeten Muhammed, som blev myrdet i Karbala i Irak i 680. Men det fredelige optog udviklede sig og endte i et blodigt overfald og tre affyrede skud.

Ifølge flere øjenvidner, som Ekstra Bladet har talt med, opstod tumulten, da den anholdte mand iført skudsikker vest kom op at toppes med en gruppe af deltagerne i optoget. Angiveligt på grund af en intern konflikt et par dage forinden. Den version bekræfter efterforsk­ningsleder Henrik Vedel fra Københavns Politi, der ikke ønsker at oplyse, hvad der ligger bag konflikten.

Manden fik så voldsomme tæsk, at han måtte tilses af en læge

Men blandt børn og kvinder blev der pludselig affyret skud mod himlen, og så gik det ellers galt.

– Han har følt sig presset op i en krog og har skudt for at få dem til at trække sig og affyrede op mod tre skud. Han har haft grund til at gå rundt med et våben, siger Henrik Vedel til Ritzau.

Lynchstemn­ing

Efter skudsalven var den 29årig mand en jaget mand, og der opstod lynchstemn­ing midt på Nørrebro ved højlys dag. Manden fik så voldsomme tæsk, at han efter sin anmeldelse måtte tilses af en læge.

Samtidig viser flere videooptag­elser, hvordan politiet måtte forsøge at forhindre, at de rasende mænd fik fat i manden, efter han var an-

Trusler mod shiamuslim­er

Det samme fortæller Mohammed, der var til stede ved optoget:

– Der har været en del trusler mod optoget de seneste par dage. Vi var gjort opmærksomm­e på, at der kunne ske noget, så politiet var massivt til stede. Pludselig opstår der noget tumult, hvorefter der bliver skudt. Det ser folk, og en gruppe af de unge mennesker vil have fingrene i ham. Der var kæmpe tumult, og han fik mange tæsk.

Ifølge Mohammed har shiamuslim­erne, der stod bag optoget for Imam Hussein, modtaget flere trusler det seneste stykke tid. Og det fik dem til at reagere så voldsomt.

Politiet undersøger fortsat, om der er flere gerningsmæ­nd. Optøjerne skete nær Nørrebro Station tæt på Svanevej, hvor terroriste­n Omar el- Hussein blev skudt. Et sørge- optog på Nørrebro for en imam, der døde i det syvende århundrede, udløste skyderi og vild tumult på åben gade på Nørrebro i København.

 ?? PRIVATFOTO ?? Vild tumult
PRIVATFOTO Vild tumult

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark