Ekstra Bladet

Øjenvidner: Frygtede ballade var IS- terror

- NICK STURM nick.o. sturm@ eb.dk

Da der pludselig lød skud under det shiamuslim­ske optog på Nørrebro, frygtede nogle af deltagerne, at de skulle være ofre for et IS- angreb udført af sunnimusli­mer. Det fortæller øjenvidner til Ekstra Bladet.

En af vidnerne fortæller, at der blev råbt nedsættend­e ord om shiamuslim­er, inden der lød skud, men politiet mener ikke, at det var en strid om religion, der udløste balladen, som endte med, at en 29- årig blev anholdt.

Optoget var til ære for en tidlig shiamuslim­sk imam, og det er ikke uden grund, at deltagerne frygtede et sunniangre­b, da der historisk har været mange opgør mellem de to muslimske trosretnin­ger.

Hvis man skal finde roden til opgøret, skal vi mange, mange hundrede år tilbage.

Det var nemlig en diskussion om, hvem der skulle overtage den religiøse trone inden for islam efter profeten Muhammeds død, der satte gang i hadet mellem sunni- og shiamuslim­er.

– Nogle mente, at det skulle være medlemmer af Muhammeds familie – nemlig hans svigersøn og datter – så det skulle være en arvefølge baseret på familie, hvilket blev til shia- islam, siger professor Helle Lykke Nielsen, Syddansk Universite­t, og fortsætter:

– Men der var også nogle andre, der sagde ’ nej, det skal være den bedste blandt de troende’, og dem, der sagde det, skilte sig ud som sunnimusli­mer.

Oprindelig var diskussion­en om, hvem der skulle overtage tronen efter Muhammed grunden til den første splittelse.

Efterfølge­nde har de to grupper udviklet nogle af deres egne ritualer og trosdok- triner, siger Helle Lykke Nielsen.

Båret til Danmark

Helle Lykke Nielsen siger, at konflikten mellem sunni- og shiamuslim­er ikke altid har været voldelig eller fundet sted i Danmark.

– For 15 år siden var der ikke samme konflikt. Sunnimusli­mer og shiaer giftede sig ind i hinandens familier, men i takt med, at konflikten mellem sunni- og shiamuslim­er er skærpet i Mellemøste­n, bæres den herop via teknologi og globaliser­ing, siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark