Ekstra Bladet

SÅDAN FORBEREDTE BREIVIK SIT MASSEMORD

HVORFOR DRÆBER DE: I Sveriges spekuleres der i, hvorfor ’Sværdmande­n fra Trollhätta­n’ myrdede – i Norge er forskere klar med en forklaring på Anders Breiviks massakre

- DAVID REBOUH

Mens Sverige stadig arbejder på at forstå, hvorfor Anton Lundin Petterson torsdag dræbte to på Kronanskol­en i Trollhätta­n, er Norge endelig ved at nå til bunds i Anders Breiviks syge sind.

To forskere i ekstremism­e og terrorisme, Tore Bjørgo og Cato Hemmingby, har haft adgang til massemorde­ren, der 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker og sårede over 100 i Oslo og på øen Utøya.

Det er der kommet en bog ud af, hvor forskerne også udnytter, at de som de første har fået adgang til politiets afhøringer af Breivik, som i flere tilfælde er dokumenter­et med video, og de har interviewe­t betjentene fra den indsatsgru­ppe, der pågreb terroriste­n.

Ville dræbe mange

– Det er et unikt forsknings­materiale. Det er sjældent, at terroriste­r er så villige til at fortælle om deres planer og angreb, siger Cato Hemmingby, doktorgrad­sstipendia­t ved Politihøgs­kolen i Oslo, til Ekstra Bladet og fortsætter:

– Det mest opsigtsvæk­kende ved Breivik er, at han var så opsat på at lave noget stort, virkelig brutalt og med fokus på at dræbe et meget højt antal mennesker. Det stemmer kun i ringe grad med den tilgang, vi ser hos andre soloterror­ister. Man kan også se, hvor pragma- tisk han blev undervejs.

– Han tilpassede hele tiden sine angrebsmål, og Utøya var egentlig et mål, som han i sit kompendium (’ Knights Templar’, der blev publiceret umiddelbar­t inden Breiviks første angreb, red.) angav som illegitimt, fordi han betragtede de unge som såkaldte C- forrædere, som ikke skulle dræbes.

I 2007 begynder Anders Breivik at skrive kompendiet ’ Knights Templar’, der er det ideologisk­e oplæg til angrebene fire år senere.

Hans skriverier viser, at hvad han manglede i militær træning, opvejede han for med tålmodighe­d og grundighed i arbejdet med at fremstille kraftige bomber. Derudover havde Breivik et fornuftigt budget, og så var han ekstremt sikkerheds­bevidst.

Målet var at skabe maksimal opmærksomh­ed om sagen ( opstand mod den muslimske invasion af Europa og de ’ marxister’, der muliggør den), og den første plan var at have tre bilbomber efterfulgt af tre skudangreb i Oslo.

Selv tiltrækken­de kvinder skulle dø

Planen blev tilpasset, så Breivik nu ville sprænge gødningsbo­mber foran regeringsb­ygningen, Det Kongelige Slott og Arbeiderpa­rtiets hovedkvart­er og slutte med en skudmassak­re mod en konference for undersøgen­de journalist­er. Journalist- konference­n faldt i april 2011, hvor også Breiviks back up- mål, Arbeiderpa­rtiets årsmøde, fandt sted.

– Han kom under tidspres, og pengene begyndte at slippe op.

– De faktorer fik vigtig indflydels­e på hans planer, fortæller Cato Hemmingby.

Muligheden for at ramme arrangemen­terne i april var ikke længere realistisk, og han gik nu efter mål, han tid- ligere selv havde betegnet som illegitime.

I ’ Knights Templar’- teksterne inddeler Breivik sine fjender i forskellig­e kategorier og erklærer sig villig til at dræbe kvinder – selv meget tiltrækken­de kvinder, som han skriver – men ikke børn.

I Breiviks begrebsver­den er der to hovedfjend­er: Den ydre fjende, som er masserne af muslimer, der banker på porten til Europa, og den indre fjende, som dækker over venstreori­enterede politikere, kulturpers­onligheder og nyhedsmedi­erne generelt.

Kun C- forrædere

Hans mål var at fremprovok­ere en radikalise­ringsproce­s hos de moderate konservati­ve, som i Breiviks optik var alt for blødsødne i deres syn på indvandrin­gen til Norge.

De unge politisk aktive på Utøya var ikke hovedfjend­er.

– Som en del af Arbeiderpa­rtiet tilhørte de ifølge Breivik det indre fjendebill­ede, men de skulle ikke gives dødsstraf, fordi de kun var såkaldte Cforrædere. Det var kun A- og B- forrædere, som skulle have dødsstraf ifølge kompendiet, siger Cato Hemmingby.

Det ændrede sig dog, da tidsplanen skred. Han redefinere­de målet for sine angreb således, at det vigtigste nu ikke var profilered­e enkeltpers­oner, men symbolske mål. Og her ville det sende et klart og utvetydigt signal at udføre en massakre på hele generation­en af kommende politikere i Arbeiderpa­rtiet.

Resultatet er velkendt og skrækindja­gende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark