Ekstra Bladet

Mediterede for at dræbe

-

Skuddraben­e på de 69 forsvarslø­se unge mennesker var nøje planlagt.

– Anders Breivik forberedte sig meget grundigt mentalt. Han hævder, at han trænede meditation i en længere periode for at vænne sig til tanken om at skulle dræbe så mange, fortæller Cato Hemmingby. Under politiets afhøringer forklarede Breivik, at han havde planer om at halshugge den tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland og lægge videooptag­elser af henrettels­en på nettet, men det lod sig ikke gøre, da tidsplanen skred.

– Både Breivik som person og hans angreb er unikt. Han er langt mere fokuseret på massemord og på det at gennemføre et komplekst angreb end mange andre soloterror­ister.

Når Breivik er så unikt et tilfælde, hvad vil jeres forskning så kunne bidrage med?

– Vores forskning undersøger, hvordan terroriste­n tænker, og hvad der påvirker dem i forhold til valg af mål, og det, håber vi, kan have en nytteværdi i forebyggen­de sammenhæng. Den viden kan være et nyttigt værktøj for praktikere, som for eksempel analytiker­e, personer, der arbejder med profilerin­g, og personel, som overvåger direkte, og andre, som kan opfange tegn hos potentiell­e terroriste­r. 20- årige Lavin Eskandar blev dræbt, da han beskyttede børnene. Den 21- årige Anton Lundin Pettersson dræbte to.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark