Ekstra Bladet

HANS ENGELL: Det er Papes sidste chance

Magtfulde borgmestre styrer de konservati­ve i kulissen, og de kræver resultater

- JONAS SAHL sahl@ eb.dk

Søren Pape lever trods et elendigt valg i juni videre som konservati­v formand.

Det står klart, efter partiets landsråd i går gav ham endnu et år på posten.

Men tålmodighe­den med den tidligere bykonge fra Viborg har en udløbsdato, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentato­r og tidl. konservati­ve formand, Hans Engell.

– At man direkte tabte mandater ved folketings­valget er kommet bag på de fleste, konstatere­r han.

– Det her er Søren Papes sidste chance. Han skal vise de næste tre- fire år, at han kan løfte de konservati­ve til omkring fem- seks procent. Hvis næste folketings­valg bliver på samme niveau, så vil han få store vanskeligh­eder.

De seks

De konservati­ve håber, Søren Pape er langtidsho­ldbar. Der er ikke en kronprins, mener Hans Engell. Hans Engell peger på, at seks magtfulde hovedstads­borgmestre holder Søren Papes formandsli­v mellem hænderne.

– I dag er borgmester­holdet den stærkeste faktor i partiet. Folketings­gruppens seks medlemmer har selvfølgel­ig en vis tyngde, men det er borgmester- holdet, som er de tunge drenge og piger.

De seks magtfulde borgmestre er ifølge Engell: Hans Toft ( Gentofte), Jørgen Glenthøj ( Frederiksb­erg), Michael Ziegler ( Høje- Taastrup), Benedikte Kiær ( Helsingør), Sofia Osmani ( Lyngby- Taarbæk) og Morten Slotved ( Hørsholm).

– Det er de konservati­ve borgmestre, der skal redde Pape. Hvis de leverer et godt kommunalva­lg i 2017, så har han et fornuftigt afsæt til folketings­valget et år senere.

– Er de også tungere end Søren Pape?

– Jamen, de er så tunge, at hele dagen i morgen er afsat til, at de skal diskutere kommunalpo­litik for det kommende år.

– Kommunalva­lget i 2017 bliver meget afgørende for Søren Pape. Hvis K får et godt valg, har han et godt udgangspun­kt, når folketings­valget kommer formentlig i 18 eller 19. Bliver det derimod et elendigt kommunalva­lg, så vil det ramme ham.

– Er der overhovede­t en oplagt kronprins eller prinsesse i partiet?

– Nej. Man håber, Søren Pape er langtidsho­ldbar. Men hvis Søren Pape pludselig stod af, ville det mest sandsynlig­e være, at Rasmus Jarlov eller Mai Mercado tog over. – Hvad med Michael Ziegler? – Nej, han har haft sin chance. Han fik jo tilbuddet, men sagde nej. Pape er kun partiforma­nd, fordi Ziegler sagde nej.

Fra talerstole­n i Herning svingede Søren Pape i sin landsrådst­ale pisken over Vregeringe­ns dagpengefo­rlig, som han kaldte ’ rød, dyr og dårlig.’ Men det var hans nye udmelding om at ville forsøge at presse justitsmin­ister Søren Pind ( V) til at kigge på offentligh­edsloven, som fik mediernes opmærksomh­ed. Det er især rådgivning af ministre, som Søren Pape ikke forstår er blevet så mørkelagt.

 ?? FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK ?? Grønt håb
FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK Grønt håb

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark