Ekstra Bladet

Skriver læserbrev, hvor han mener, at letpåklædt­e kvinder, der går alene gennem en park eller mørke, farlige gyder, selv bærer et ansvar for en eventuel voldtægt

- THOMAS GÖSTA SVENSSON PRIVATFOTO tgs@ eb.dk

Ebrahim Said, der kun er 16 år, mener, at kvinder, der bliver voldtaget, selv kan være skyld i det via deres påklædning. Selv om man kun er 16 år, så kan man godt have holdninger, der med garanti vil skabe heftig debat.

I den seneste udgave af Weekendavi­sen skriver den unge debattør Ebrahim Said, der på det seneste har stået bag flere indlæg i landsdække­nde medier om, at letpåklædt­e kvinder har et medansvar for at blive voldtaget:

’ Hvis en kvinde vælger at gå mere eller mindre upåklædt gennem indre by klokken to om natten, så udfordrer hun skæbnen. Hun ved, mere end nogen anden, at risikoen for at blive voldtaget er usandsynli­g høj. Netop på grund af hendes påklædning og det, tøjet udstråler’, skri-

ver Ebrahim og fortsætter:

’ Det er yderst vigtigt at understreg­e, at gerningsma­nden absolut ingen ret har til at begå overgreb, fordi han ikke kan styre sine lyster. Men kvinden deler også i mange henseender et medansvar. For hvis hun med sin mavebluse, kavalergan­g og bukser med huller i stik mod alle odds går alene igennem

en park eller mørke, farlige gyder, bærer hun så sandelig også et medansvar.’

Ebrahim, der har egyptiske rødder, men er født og opvokset i Danmark, mener derimod, at slør vil kunne forhindre mange voldtægter:

’ Sagen er, at letpåklædt­e kvinder har en større tilbøjelig­hed til at blive antastet eller voldtaget end for eksempel kvinden med slør. For i modsætning til den letpåklædt­e, så udstråler kvinden med slør slet og ret ingen interesse for kontakt med det modsatte køn’, skriver han.

Ikke kvindens ansvar

Hos Det Kriminalpr­æventive Råd er man stik imod den unge debattørs holdninger:

– Man har altid ret til at sige nej! Lige meget hvilket tøj man har på, og hvor fuld man er. Intet kan retfærdigg­øre en voldtægt eller forsøg på en voldtægt. Og en voldtægt kan aldrig være offerets skyld, skriver rådet på dets hjemmeside.

Og de samme holdninger har politisk debattør Mette Viktoria Pabst.

– Det kan aldrig være en kvindes skyld, at hun bliver voldtaget. Aldrig. Og jeg kan på ingen måde se, hvordan hun skulle kunne have et medansvar, uanset hvor ud- fordrende hun går klædt. De eneste, der har et ansvar, er gerningsmæ­ndene. Det er dem, der er de skyldige, og dem samfundet skal stoppe.

I dag anslås det, at tre ud af fire voldtægter ikke anmeldes til politiet. Og Mette Viktoria Pabst advarer om, at debatindlæ­g som Ebrahim Saids er med til at fremme den tendens.

– Det er præcis sådan noget her, der kan få folk til at tvivle på voldtægtso­fre og få nogle til at være tilbagehol­dende med at anmelde det, og som samfund kan det simpelt hen ikke passe, at vi er nået dertil, hvor en kvinde, der er blevet voldtaget, skal føle, at hun måske selv var skyld i det, siger hun.

Hvis en kvinde vælger at gå mere eller mindre upåklædt gennem indre by klokken to om natten, så udfordrer hun skæbnen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark