Ekstra Bladet

URINSTOF URINSTOF KAN GIVE KAN GIVE RENERE RENERE DIESELMOTO­RER DIESELMOTO­RER

Nye skrappere NOx- krav dette efterår udfordrer bilfabrikk­erne. Motorer med tilsætning af urinstoffe­t Adblue er nogle af de mest rene, siger eksperter.

- JENS OVERGAARD

Udfordring­en for de nye dieselmoto­rer er, at kravene til udledning af Nox er stadig skrappere, og at den effektive adblue- teknologi er meget dyr. Grebet strammes om bilfabrikk­erne, som fra 1. september har skullet leve op til de skrappere Euro 6- krav, der betyder, at biler med dieselmoto­r skal skære udstødning­en af de farlige NOxkvælsto­filter ned til mindre end en tredjedel. Der er dog stor forskel på, hvordan de enkelte mærker løser opgaven, der bestemt ikke er let.

En moderne dieselbil skal have tilstrække­lig trækkraft køre langt på literen og altså ikke mindst udlede en minimal mængde NOx. Udfor- dringen er imidlertid, at hvis ingeniører­ne gør motorerne mere effektive, så de kører længere på literen og udleder mindre CO2, stiger udledninge­n af de farlige NOx- kvælstofil­ter og omvendt.

Nye krav forude

Mens Citroën og Peugeot har taget skridtet fuldt ud og konsekvent bruger en såkaldt SCR- katalysato­r, hvor

bilejerne løbende skal tilsætte urinstoffe­t Adblue på alle modellerne, har de fleste andre bilmærker valgt en anden løsning, viser en gennemgang af bilmarkede­t, vi har lavet.

Det er de såkaldte NOxfælder, hvor kvælstofil­terne brændes af med jævne mellemrum, der bruges sammen med avanceret motorstyri­ng.

Hos en række bilmærker har man dog valgt at have Adblue i visse modeller, mens andre kører med NOxfælder og optimeret motorstyri­ng.

Adblue mest effektivt

Lone Otto, der er teknisk rådgiver hos FDM, mener, at SCR- katalysato­rer med til-

sætning af Adblue er vejen frem.

- Vi vil se stadig skrappere miljøkrav. Der kommer også en Euro 7- norm, og den eneste måde at leve op til de skrappere krav på er ved at tilsætte additiver som Adblue og forfine teknologie­n, siger hun.

Modellerne, som bruger Adblue, er altså de mest effektive, men også den mest bekostelig­e at producere.

- SCR- katalysato­rer med adblue er de mest effektive. De kan fjerne de skadelige NOx- partikler næsten 100 pct. Men det er en dyr løsning for fabrikkern­e, siger Kim Winther, der er seniorkons­ulent ved Teknologis­k Institut og ekspert i dieselmoto­rer.

Regler presser teknologi

Det er helt sikkert, at al teknologi bliver mere avanceret og mere kostbart Spørgsmåle­t er så, hvor langt man kan strække sig teknisk muligt

Under alle omstændigh­eder er teknologie­n, der bruges til at rense dieselmoto­rerne, så avanceret og bliver endnu mere avanceret fremover, at der er lagt op til, at det bliver dyrere at vedligehol­de dieselmoto­rerne fremover.

Lone Otto fra FDM konstatere­r, at man ikke kan mærke forskel på systemerne i hverdagen, og hun kan ikke sige, om den ene teknologi er

 ?? FOTO: VW ??
FOTO: VW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark