Ekstra Bladet

SÅDAN FUNGERER URINSTOFFE­T

-

Det er skjult, men har en stor virkning. Vi snakker om urinstoffe­t Adblue, som hjælper motoren til at fjerne de farlige NOxkvælsto­filter, og som bliver nødvendig, for at bilfabrikk­erne kan leve op til de stadig skrappere miljøkrav.

Adblue sprøjtes ind i en såkaldt SCR- katalysato­r, hvor det omdanner de farlige kvælstofil­ter ( NOx) til vanddamp og ufarligt kvælstof, mens de skadelige partikler fjernes af et partikelfi­lter.

Hos visse bilmærker finder du Adblue-væsken i en skjult tank, som fyldes op ved serviceeft­ersyn, men flere modeller får en ekstra studs ved siden af benzin- påfyldning­en, der foreløbig også påfyldes ved service. Men inden for få år skal du på de næste motorgener­ationer selv til at fylde på oftere, når kravene strammes.

En tank med 17 liter Adblue rækker til 25.000-30.000 km eller 1 år. Foreløbig koster Adblue på flaske 40 kr. literen, men hos Uno-X kan man købe Adblue i tankha- I de fleste biler, der har adblue, sidder studsen ved siden af der, hvor man hælder diesel i.

nen til godt seks kr. literen.

Adblue indeholder 32,5 pct. urinstof og vand. Det er ufarligt, men ammoniakke­n kan i større mængder forurene vandmiljøe­t. Og du må endelig ikke hælde det i dieseltank­en, for så ødelægger det motoren. Bliver adblue- tanken tom, kan bilen ikke starte.

 ?? FOTO: MERCEDES ??
FOTO: MERCEDES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark