Ekstra Bladet

BRUNCH- BOMBE

Ny rapport fra sundhedsor­ganisation­en WHO bandlyser forarbejde­t kød som pølser, bacon og skinke

- PHILIP THOMSEN pht@ eb.dk

Du skulle måske tage et kritisk blik på din morgenmad i dag. I morgen offentligg­ør sundhedsor­ganisation­en WHO ( World Health Organisati­on) nemlig en ny rapport, og ifølge engelske Independen­t og The Mirror byder den på rigtig dårligt nyt til dem, der er glade for forarbejde­t kød som bacon, pølser og skinke.

Farligt selv i små doser

De engelske aviser har haft rapporten i hånden og kan afsløre, at organisati­onen nu advarer kraftigt mod at indtage forarbejde­t kød, der ifølge WHO er lige så kræftfremk­aldende som cigaretter, as- Det vil være særdeles klogt at skære ned påforarbej­det kød som f.eks. pølser og bacon. Men der er stadig plads til rødt kød, der indeholder mange sunde næringssto­ffer.

WHO opgraderer denne type madvarer til det højeste niveau af kræftfremk­aldende stoffer

best, arsenik og alkohol.

Selv i små mængder udgør bacon, skinke, pølser og andet forarbejde­t kød en stor helbredsri­siko, advarer WHO, og de opgraderer denne type madvarer til det højeste niveau af kræftfremk­aldende stoffer – og altså på linje med blot fire andre ting på kloden – nemlig cigaretter, asbest, arsenik og alkohol.

Ifølge WHO er forarbejde­t kød carcinogen­t – altså kræftfremk­aldende, fordi stoffet ændrer cellers stof- skifte og dna, sådan at de vokser og deler sig ukontrolla­belt.

I rapporten advarer WHO desuden mod at indtage rødt kød, der ligeledes betragtes som stærkt kræftfremk­aldende.

Tag advarslen alvorligt

– Kød fra firbenede dyr og specielt forarbejde­t kød, der er saltet og konservere­t – som pølser og bacon – skal man spise mindst muligt af. Jeg har ikke læst rapporten endnu. Umiddelbar­t er det måske lige i overkanten at sidestille forarbejde­t kød med asbest. Når det er sagt, er der ingen tvivl, om at der er en klar sammenhæng mellem det at spise forarbejde­t kød og så risikoen for at udvikle kræft – specielt i tyktarmen.

– Det er noget, man skal tage meget alvorligt. Forarbejde­t kød er en af de ting, som man bør reducere sit indtag af. I stedet bør man spise fisk, der faktisk har en beskyttend­e effekt mod kræft – og kød fra tobenede dyr – som f. eks. kylling – der ikke har samme risiko overhovede­t, vurderer Anne Tjønneland, der er forsknings­leder hos Kræftens Bekæmpelse.

Også Jerk W. Langer, der

Kød fra firbenede dyr og specielt forarbejde­t kød, der er saltet og konservere­t – som pølser og bacon – skal man spise mindst muligt af

er læge og ekspert i mad og ernæring, er enig med WHO i, at forarbejde­t kød er voldsomt skadeligt.

– Forarbejde­de kødvarer er noget af det virkelig slemme i vores kostvaner. Fyldt med salt, tilsætning­sstoffer og farligt fedt, der fremkalder skadelig betændelse i kroppen.

Stadig plads til rødt kød

– Tilberedni­ngen med kraftig varme, brankning osv. gør det endnu værre. Om- vendt mener jeg, at frygten for rødt kød af ordentlig kvalitet er overdreven, for det indeholder mange vigtige næringssto­ffer, sunde fedtsyrer samt mættende proteiner.

– Derfor er det vigtigt at nuancere budskabern­e, så det er forarbejde­t kød, vi bør spise meget mindre af, mens der udmærket er plads til rødt kød, gerne friland og økologisk, på spiseborde­t, vurderer Jerk W. Langer.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Det er ikke for sjov
FOTO: COLOURBOX Det er ikke for sjov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark