Ekstra Bladet

Danmark har ingen skattepoli­tik

- TEGNING: MORTEN INGEMANN

– Vi har ingen skattepoli­tik i Danmark. Vi har derimod anskaffet os en tilfældig mængde offentlige udgifter. Skatterne indrettes derefter sådan, at de dækker disse udgifter. Vi sætter ikke tæring efter næring. Vi sætter næring efter tæring.

Udgifterne bestemmer det høje skattetryk. Ikke en rimelighed­sbetragtni­ng om, hvad vi har lyst til at betale i skatter og afgifter. Vi er ikke engang i stand til at regne ud, om vi betaler den rette skat. Vi lever i tillid til, at skattevæse­net opfører sig pålideligt. Men vi aner det ikke.

Denne hårde vurdering af skattesyst­emet hørte jeg forleden i et foredrag, Peter Loft holdt i tænketanke­n Cepos. Han taler med den vægt, det giver at have arbejdet i Skattemini­steriet i 30 år, heraf 19 som departemen­tschef.

Mudrede love

Loft har stået i spidsen for gennemføre­lsen af ni skatterefo­rmer, inden han i sommer som udløber af Stephen Kinnocks skattesag blev fritstille­t med tre års løn a 1,5 mio. kr. Han ved altså, hvad han taler om.

Skat slår til hele tiden. Bare man kunne sige det samme om de penge, vi får lov at beholde!

Der er mange krav til skatters virkemåde, ud over at de skal dække samfundets udgifter. De skal virke miljøvenli­ge, socialt afbalancer­ede, ligestilli­ngsvenlige og styrke familieliv­et. Derfor bliver lovene under behandling­en i Folketinge­t vanvittig komplicere­de og uklare. Alligevel forventes administra­tionen at forbedre dem, samtidig med at den nidkært skal kradse penge ind.

Skattevæse­nets stab er i de seneste år skåret ned fra 10.000 til 6000. Desuden er fem af syv direktører strittet ud af Skats ledelse. Dog har skattemini­ster Karsten Lauritzen mærkeligt nok beholdt topchefen, direktør Jesper Rønnow Simonsen, skønt manden tydeligvis har tabt overblikke­t.

Ved Cepos- mødets begyndelse blev tilhørerne spurgt, om de mente, Skat trænger til en totalrenov­ering. To tredjedele rakte hånden i vejret. Da samme spørgsmål blev stillet halvanden time senere, viftede endnu flere hænder.

Nul retssikker­hed

Skattejuri­st Henriette Kinnunen gav en stribe eksempler på, hvordan retssikker­heden er fuldstændi­g nedpriorit­eret i Skat. Derfor alle skandalern­e: Idiotisk udbetaling af 6,2 milliarder kr. til 100 udenlandsk­e svindlere. Fejl og vilkårligh­ed i ejendomsvu­rderingen. Ulovlig, men nidkær opkrævning af forældet skattegæld.

Vi sætter næring efter tæring Ministeren har mærkeligt nok beholdt Skats topdirektø­r

Samtidig har S- R- SF- regeringen svækket klagemulig­hederne. Nu viser en statistik fra skatteadvo­kat Lida Hulgaard, at jo højere i retssystem­et, en skatteyder klager, jo mindre er chancen for at få medhold.

Tidligere skatteråds­formand Hulgaard påviser endda, at der er dommere, som har givet en skat

aldrig teyder ret i noget som helst, selv om samme dommere har pådømt mange skattesage­r! Det tænkes, at samtli

kan ge disse utilfredse skatteyder­e havde uret. Det kan

Visse dommere har aldrig givet en skatteyder ret i noget som helst

også tænkes, at de pågældende dommere for let lader sig besnære af kammeradvo­katens argumentat­ion. Det er navnet på statens faste advokatkon­tor. Dets indtægter er alene på skattesage­r steget fra 51 mio. kr. i 2007 til 97 mio. kr. i 2013 – altså 90 pct. Oveni ydede kammeradvo­katen ’ anden rådgivning’ for 11,2 mio. kr. – bl. a. i form af en beskrivels­e af Skats fejlagtige ejendomsvu­rderinger.

Dyrt at få ret

Alene mængden af modstriden­de regler medvirker til at skabe rod og uretfærdig­hed. I 2013 indførtes 98 love, bekendtgør­elser og forskrifte­r. I forvejen havde Skats medarbejde­re 50 skattelove med 1400 bestemmels­er at holde styr på. Nye lovforslag sendes ofte til høring i kun 14 dage – også i ferieperio­der. Så er embedsværk­et dejligt fri for at modtage protester og ændringsfo­rslag. Sådan skabes mange bureaukrat­iske blindtarme. Aldeles uciviliser­et.

En anden urimelighe­d er, at SR- regeringen har skrottet retten til at trække omkostning­er til advokat og revisor fra, selv om man får medhold i en skattesag.

Derfor kan man vinde en sag mod Skat – men alligevel tabe en formue på salærer, man selv må betale.

Mylderet af skattemini-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark