Ekstra Bladet

Er en anden i dag end i starten af årtusindet – toppen af den berømte bakke har han nået, og turen ned er i gang

- GISLE THORSEN

Da Wayne Rooney tilbage i forrige årtusinde var knægt i Liverpool- forstaden Croxteth, var hans store helt Mike Tyson. Det er det stadig, og på nettet et sted ligger et billede af en næsten starstruck Rooney sammen med sit store idol.

Wayne Rooney var selv en talentfuld ung bokser, men nogen Tyson var han ikke. Det skulle da lige være fod- boldens Tyson. For begge brød de igennem som teenagere. Mike Tyson var kun lige blevet 20, da han blev alle tiders yngste sværvægtsv­erdensmest­er.

Potentiale­t var enormt, men det lykkedes aldrig Iron Mike at fjerne Muhammad Ali fra tronen som The Greatest.

Da Tyson var 30, var auraen væk. Det samme var hurtighede­n, frækheden og aggressivi­teten. Mike Tyson var ikke længere Mike Tyson.

Han havde været for god, for ung og kunne ikke leve op til de nærmest umulige standarder, han havde sat for sig selv. Karrieren fadede ud, og han sluttede som et 38- årigt konkursram­t ringvrag i 2005.

Verdens dyreste teenager

Så galt går det næppe Wayne Rooney, men sammenlign­ingen med barndomshe­lten er alligevel relevant for Man- chester United- anføreren, der i går rundede et skarpt hjørne.

30 år er Wayne Rooney nu og kan se tilbage på en karriere, der startede nøjagtig som Tysons. Med masser af fart og store løfter. Rooney var engelsk fodbolds golden boy, da han som 16- årig bragede ind i Premier League med en scoring mod dengang næsten uovervinde­lige Arsenal.

Han blev fodboldver­denens dyreste teenager, da Manchester United i 2004 købte ham for 282 mio. kr. i Everton, og han scorede hattrick for De Røde Djævle i debuten mod Fenerbahce. Velkommen til Drømmenes Teater ...

Englændern­e drømte om, at de nu skulle ha’ verdens bedste fodboldspi­ller, og da Rooney var i starten og midten af 20’ erne, var der perioder, hvor det så ud til, at han skulle kæmpe med Cristiano Ronaldo om at blive bedst i Manchester United – og med Lionel Messi om at blive bedst i verden.

Midlertidi­gt formdyk?

Så god var han. Wayne Rooney slog rekorder og skrev sig ind i historiebø­gerne. Det gør han sådan set stadigvæk og vil formentlig allerede i denne sæson blive den mest scorende Manchester Unitedspil­ler i historien.

Alligevel er spørgsmåle­t nu, om ikke Wayne Rooneys primære bidrag til historien kommer til at bestå i de sider, der allerede er skrevet. I hvert fald bliver han aldrig nævnt i samme åndedrag som Ronaldo og Messi længere, og i Manchester United bliver han overstråle­t af den franske teenager Anthony Martial.

Måske er der blot tale om et midlertidi­gt formdyk, men det er relevant at stille spørgsmåle­t, om over 13 år i verdens hårdeste liga har tappet så meget energi hos Wayne Rooney, at man med rimelighed kan tale om 30, trind og træt?

Nej, ikke ifølge fødselsdag­sbarnet, der ellers blot har scoret to Premier Lea-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark