Ekstra Bladet

Danmarks kvindelige

FRA ASYLCENTER TIL LANDSHOLDE­T Nadia Nadim er profession­el i USA og en af Danmarks bedste kvindelige fodboldspi­llere – p.t. holder hun formen ved lige i Danmark

- JULIE SØRENSEN

– Man behøver ikke tale samme sprog for at spille fodbold. Du kan jo nærmest bare pege på bolden, og så ved folk, at du vil være med. Så det gjorde det nemmere at få nye venner og lære sproget.

Sådan starter Nadia Nadims fodboldeve­ntyr. Hun er født og opvokset i Afghanista­n, men som 12- årig flygtede hun sammen med sin mor og sine søskende til Danmark. Det var i starten af 2000’ erne, hvor Taliban dominerede i det krigsramte land. Da hendes far en dag blev skudt af Taliban, besluttede Nadias mor, at få sine børn med i sikkerhed. Det fandt de i Danmark.

Nadia Nadims baggrund er mere barsk end de fleste andre danskeres, og hun har heller ikke mange ord at sætte på sine oplevelser fra dengang. Falder snakken derimod på fodbold, er hun en Nadia Nadim i aktion for Danmark under EMslutrund­en i Sverige for to år siden. Debut på landsholde­t: 4. marts 2009 Uddannelse: Studerer medicin åben bog. Det er i dag hendes levevej, og det hele startede dengang, hun kom til Danmark med sin familie.

I asylcenter­et på Sjælland rørte Nadia Nadim første gang en fodbold – og så var vejen for femtiden lagt.

– Dengang var det jo bare leg, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg kunne mere end de andre, siger hun.

Det fandt de danske klubber også hurtigt ud af, og selv om kvindefodb­oldens verden også dengang var domineret af Fortuna Hjørring og Brøndby IF, så blev det Skovbakken IF, der blev de første til at underskriv­e en kontrakt med det unge talent.

Faktisk blev Nadia Nadim den første kvindelige spiller, Skovbakken IF nogen sinde har skrevet kontrakt med, inden hun senere skiftede til Fortuna Hjørring.

Verdens bedste liga

Hendes fodboldtal­ent har også vist sig at række ud over landets grænser, og derfor skiftede hun i starten af 2015 tilværelse­n i Danmark ud med livet som profession­el fodboldspi­ller i USA.

Et kort ophold i klubben Sky Blue FC sommeren forinden havde givet den 27- årige angriber blod på tanden, og derfor skrev hun altså under på en etårig kontrakt med New Jersey- klubben i januar.

– Det er jo nok verdens stærkeste liga inden for kvindefodb­old. Der er en helt anden mentalitet og kamp om pladserne derovre, så det tvinger også hele tiden en selv til at yde sit bedste. Det kan jeg rigtig godt lide, og jeg kan mærke, at jeg bliver bedre af det, siger Nadia.

Lige for tiden er hun dog tilbage i Danmark, fordi sæsonen i USA er slut – derfor kan hun passende holde formen ved lige i sin gamle klub, Fortuna Hjørring, indtil hun igen rejser til New Jersey i januar.

Nadia Nadims talent har allerede bragt hende langt,

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark