Ekstra Bladet

Lugten af råddent kød overdøver alt. Det højre bryst er væk

-

Sådan gør Saga Sofies mor, når der er problemer. Hvis køleskabet går i stykker, hænger hun maden udenfor i en plastikpos­e og venter på, at Saga Sofie eller søsteren ordner det.

– Jeg ville ønske, at hun denne ene gang havde set problemet i øjnene. Nu er det jo for sent.

Moderen vil ikke have, at Saga Sofie kontakter vagtlægen, og på grund af juleferie kan de ikke komme i kontakt med hendes egen læge. Så Saga Sofie renser såret, så godt som hun kan. Hun får moderen ind i brusekabin­en og fjerner det døde væv med sine hænder.

– Det var surrealist­isk. Samtidig med, at jeg skulle rense såret og berolige min mor, så var jeg nærmest ved at besvime og kaste op. Allere-

DA SAGA SOFIES MOR ENDELIG

bliver undersøgt, er det for sent. Kræften har spredt sig så meget, at hun kun får lidt kemo for at lukke det åbne sår. Hun lever stadig her næsten to år efter, men har ikke langt igen. Hun vil stadig ikke erkende, at hun er syg. Saga Sofie ser hende ikke længere.

– Jeg er ligesom blevet billedet på sygdommen, siger datteren.

Den aften i december for næsten to år siden er blevet Saga Sofies mareridt, men også et vendepunkt. Det er her, at hun en gang for alle bryder ud af moderens onde cirkel. Hun vil ikke længere bare vende det blinde øje til problemern­e og vente på, at de forsvinder af sig selv. Sygdommen, der om kort tid tager livet af Saga Sofies mor, dræbte også mormoderen.

Derfor bliver Saga Sofie undersøgt og finder ud af, at hun har den medfødte genfejl BRCA2, der betyder, at hun har forhøjet risiko for at udvikle kræft i brysterne og æggestokke­ne.

Hun får at vide, at hun har to valgmuligh­eder. Enten kan hun gå til årlige kontrol – eller hun kan få fjernet brysterne og æggestokke­ne.

– Jeg valgte at handle, fordi jeg ikke havde lyst til at gå til alle de kontroller, hvor man også bliver udsat for stråling. Jeg havde heller ikke lyst til at gå og have den kontroldat­o i kalenderen hvert år og så bare vente på dommedag.

Hvert år konstatere­s godt 4000 nye brystkræft- tilfælde i Danmark, hvoraf ca. 200 af dem har det arvelige BRCA2- gen. Flere og flere vælger at få fjernet bryster og æggestokke forebyggen­de, men det er stadig meget få, der fravælger en brystrekon­struktion. For Saga Sofie var det aldrig en mulighed, selv om hun mødte stor skepsis i sin omgangskre­ds og hos lægerne.

– Jeg ville aldrig nogen sinde vælge at få silikonebr­yster. Kræft eller ej. Det ligger slet ikke til mig, så derfor lå det mig meget fjernt at få lavet en rekonstruk­tion. Men der var mange, der sagde, at så ville jeg jo ikke være en kvinde mere. Men sådan har jeg det bare ikke. Jeg synes lige så meget, at min kvindeligh­ed sidder i min hjerne, som den sidder i mine bryster.

DEN STØRSTE TVIVL

får Saga Sofie, da hun sidder over for lægen, der bliver ved med at

 ??  ?? Saga Sofie sammen med den yngste af sine to døtre, seksårige Holly.
Saga Sofie sammen med den yngste af sine to døtre, seksårige Holly.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark