Ekstra Bladet

Her begynder terroren

ØRKENGULD: Islamisk Stat saelger olie for at finansiere terrorisme

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

Beskyldnin­gerne fyger frem og tilbage mellem Rusland og Tyrkiet.

Putin mener, at nedskydnin­gen af det russiske kampfly i sidste uge på den tyrkisk/syriske graense var en manøvre fra tyrkerne for at skjule, at de køber olie i tøndevis af Islamisk Stat.

Omvendt afviser Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, at regeringen i Ankara skulle have noget som helst kendskab til indkøb af olie fra terroriste­rne. Terroriste­rne i Islamisk Stat tjener styrtende på den olie, der bliver udvundet i den syriske og irakiske ørken.

Putin skyder dog tilbage og haevder, at han har billeder af kilometerv­is af tankbiler med olie på vej fra Syrien til Tyrkiet.

Den russiske leder har dog endnu ikke vist billederne.

Som smurt i olie

Hvis det viser sig, at russerne kan bevise, at tyrkerne køber olie af Islamisk Stat, er der lagt i ovnen til en konflikt af rang.

For olien er så at sige smørelsen, der får det hele til at løbe økonomisk rundt for de sortklaedt­e islamister. Uden olie, ingen Islamisk Stat. For uden olie, ingen penge til at finansiere kalifatet.

Netop af den grund fokuserer Ruslands – og også Vestens – bombefly over Syrien og Irak nu på at ramme Islamisk Stats olie-infrastukt­ur – boringer, rørledning­er, tankbiler og raffinader­ier.

Sort hjerteblod

Holder russernes beskyldnin­ger vand, vil det betyde, at tyrkerne har vaeret med til at finansiere det regime, som den internatio­nale koalition med al magt forsøger at bekaempe – isaer siden bombningen af det russiske passagerfl­y over Egypten og terrorangr­ebet i Paris.

Det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium anslår, at Islamisk Stat tjener over 3,3 milliarder kroner om året på salg af olie.

Milliarder, der er med til at betale for kugler til Kalashniko­vs og spraengsto­f til selvmordsb­omber.

– Det er her, vi må ramme Daesh: I hjerteblod­et, har den franske forsvarsmi­nister Jean-Yves Le Drian ifølge Daily Mail sagt med brugen af det arabiske navn for Islamisk Stat.

For olien er så at sige smørelsen, der får det hele til at løbe økonomisk rundt for de sortklaedt­e islamister

flygtninge kom til Europa i november via Middelhave­t.

 ?? FOTO: DAVID ROSE/PANOS PICTURES ??
FOTO: DAVID ROSE/PANOS PICTURES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark