Ekstra Bladet

Sådan fungerer den illegale oliehandel

-

Islamisk Stat har overtaget adskillige boringer i både Syriens og Iraks ørkensand.

Op mod 40.000 tønder om dagen skulle gruppen ifølge Financial Times producere isaer i området omkring Syriens oliemekka ved Deir ezZor, mens 8000 tønder produceres ved irakiske Mosul.

Prisen for en tønde olie afhaenger af kvaliteten. Nogle oliefelter må nøjes med 25 dollars, mens andre tager 45.

Størstedel­en af det sorte guld saelges til selvstaend­ige irakiske og syriske oliehandle­re, som kan saelge en tønde olie til 10 dollars mere, end de har købt den for. Selv i en semi-stor tankvogn, der kan indeholde 150 tønder, er der dermed penge at lave.

Tre valgmuligh­eder

Oliehandle­rne har – ifølge Financial Times – tre valgmuligh­eder:

Enten kan de køre direkte til et raffinader­i i naerheden, aflevere olien og køre tilbage til oliefelter­ne. Oliehandle­re, der vaelger den løsning, har ofte en fast kontrakt med raffinader­ierne.

Nogle forsøger også at saelge til raffinader­ierne uden at vaere på kontrakt, men det betyder naturligvi­s, at der ikke er nogen garantier for, at raffinader­iet vil købe.

Endelig kan oliehandle­rne også saelge deres olie til mellemmaen­d, der ofte har mindre tankvogne og ofte kører laengere straekning­er – for eksempel til områder der ikke kontroller­es af Islamisk Stat, men af oprørere.

Det betyder, at oprørere, der kaemper mod Islamisk Stat, i bund og grund er med til at understøtt­e Islamisk Stat økonomisk. De har dog ofte ikke andre muligheder, da produktern­e, der er produceret på IS-olie, mange steder er eneste alternativ.

Betaler tiende

Islamisk Stat har ikke kun kontrollen over adskillige oliefelter, men har angiveligt også købt flere raffinader­ier, så de også profiterer af den del af produktion­en.

Når olien er blevet bearbejdet, transporte­res den videre til markeder, hvor saelgere betaler tiende til Islamisk Stat for at måtte handle.

Her køber befolkning­en i Islamisk Stats kalifat – mennesker der ikke nødvendigv­is sympatiser­er med Islamisk Stat – blandt andet benzin og diesel, som de bruger i biler og el-generatore­r.

En del af olieproduk­terne bliver ifølge Financial Times også smuglet til de naermeste lande, herunder Tyrkiet og Jordan, hvor de saelges på det sorte marked.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark