Ekstra Bladet

’Aage er bagsiden af din stemmesedd­el’

EKSPERT: – Denne her historie illustrere­r, at vi allerede i dag har nogle regler med ret vidtgående virkninger

-

Aage Jørgensens sag viser bagsiden af det, som danskerne skal stemme om i morgen.

Det forklarer jura-professor Peter Pagh fra Københavns Universite­t. Han er ekspert i EU-ret og det indre marked.

– Denne her historie illustrere­r, at vi allerede i dag har nogle regler med ret vidtgående virkninger. Det her kan man altså allerede gøre nu, hvor vi står uden for det retlige samarbejde. Det kan ikke undgås, at hvis folkeafste­mningen i morgen ender med et ja, så vil man i højere grad se afgørelser som denne her, vurderer han.

Sagen er rigtig god til at illustrere en problemsti­lling ved det EU-retslige samarbejde

Når Skat skal inddrive de tyske toldmyndig­heders krav hos Aage Jørgensen, skyldes det et direktiv, som blev indført i dansk lov allerede i 2012. Det betyder, at Skat ikke må forholde sig til, at en svensk domstol allerede Jura-professor Peter Pagh: – Hvis folkeafste­mningen i morgen ender med et ja, så vil man i højere grad se afgørelser som denne her.

i 2003 frifandt Aage Jørgensen i en sag om de samme vodka-afgifter.

Men hvis danskerne siger ja til at ophaeve retsforbeh­oldet, så vil Skat vaere forpligtet til at inddrive gaeldskrav fra EU-landene på en raekke andre civilretsl­ige og handelsret­lige

områder.

– Sagen viser, at selv om du laver gensidig anerkendel­se af afgørelser i andre EU-lande, så skal man huske, at den samme sag godt kan se forskellig ud.

– Fordi landene – i det her tilfaelde Sverige og Tyskland

– kan anskue den forskellig­t. Det har man ikke fået løst, siger Peter Pagh.

Må anlaegge sag i Tyskland

Han forklarer, at Aage Jørgensens eneste mulighed for at slippe ud af gaelden på otte mio. kr. er at anlaegge sag

mod den tyske toldmyndig­hed.

– En dansk domstol kan ikke afgøre en tysk myndigheds krav. Så han skal rejse sag i Tyskland, hvis han vil anfaegte kravet fra det tyske toldvaesen.

– Sagen er rigtig god til at Aage Jørgensens eneste mulighed for at slippe ud af gaelden på otte millioner kroner er at anlaegge sag mod den tyske toldmyndig­hed. illustrere en problemsti­lling ved det EU-retslige samarbejde. Det er blevet nemmere for Skat – men det er blevet meget vanskelige­re for den borger, der rammes. For han skal selv anlaegge en sag og hyre en advokat i en anden stat, forklarer Peter Pagh.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ??
FOTO: FINN FRANDSEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark