Ekstra Bladet

Der er sjusket med danskernes retssikker­hed

-

En svensk domstol kraevede ni millioner kroner i afgifter for Aage Jørgensens vodkatrans­port, men frifandt den 55-årige danske speditør, fordi vodkaen var nået frem til Sverige efter reglerne.

Nu er det tyske toldvaesen i gang med at kradse otte millioner kroner ind i afgifter og renter for den samme vodka, og det bryder med et helt grundlaegg­ende princip i dansk ret såvel som EU-ret, mener Aages advokat Michael Steffensen.

– Det er en grotesk situation, at de tyske toldmyndig­heder gør krav på tysk afgift på den samme transport, siger Michael Steffensen til Ekstra Bladet.

– Det vil sige, at en tysk toldmyndig­hed ’overruler’ en svensk domstolsaf­gørelse.

Aages sag er en advarsel for, hvad der kan ske, hvis vi indfører det her princip om gensidig anerkendel­se

Soleklart brud på retsprinci­pper

– Det er et soleklart brud på en raekke retsprinci­pper, hvor det groveste er et brud på princippet om, at man ikke skal stilles for en ret mere end en gang, når man har fået prøvet en sag.

Han mener også, at tyskerne snyder på vaegten, når de kalder Aages vodka-transport for en forsaetlig, strafbar handling, så sagen ikke foraeldes.

– Det er en myndighed, som uden at rejse en straffesag i Tyskland blot laegger til grund, at min klient har begået et strafbart forhold, så man forlaenger foraeldels­esfristen til ti år, så det lige passer med, at millionkra­vet ikke foraeldes, siger Michael Steffensen.

Utåleligt at se på

Advokaten har specialise­ret sig i sager om skat og afgifter, og han har tidligere vaeret ansat i Skat og undervist som ekstern lektor i skatteret på Handelshøj­skolen.

Han mener, at de danske politikere, som gjorde et EUdirektiv til dansk lov i 2012, har sjusket med danskernes retssikker­hed. Og det fortsaette­r ifølge ham med folkeafste­mningen i morgen.

– Al form for retssikker­hed starter i lovgivning­sprocessen, og derfor er det utåleligt at se på det, som politikern­e nu har smidt i hovedet på befolkning­en, og som de ikke har en chance for at forstå. Det er sjusk, siger han.

Afstemning­en drejer sig bl.a. om, at EU-lande skal anerkende retsafgøre­lser på tvaers af landegraen­ser.

– Aages sag er en advarsel for, hvad der kan ske, hvis vi indfører det her princip om gensidig anerkendel­se. Det er allerede sket på administra­tivt niveau, som vi kan se i Aages tilfaelde, og nu skal vi stemme om det samme på domstolsni­veau, fortaeller Michael Steffensen.

Advokaten vil derfor anbefale at stemme nej ved folkeafste­mningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark