Ekstra Bladet

FARVEL BLUES Vi skal nok komme videre efter Jan

- ALLAN LYKKE all@eb.dk

En bevaeget Marianne Monrad hilser på en af de mange gaester ved bisaettels­en. De fejrede sølvbryllu­p i sommer og havde naturligvi­s forventet adskillige flere år sammen, komikeren Jan Monrad og hans hustru, Marianne.

Sådan skulle det ikke gå. Fredag aften 20. november gik han bort med en blodprop i lungerne, og tilbage står Marianne Monrad og parrets fem børn og børnebørn – og den store venneflok – med sorgen over at have mistet et festligt, men også privat menneske, det var umuligt ikke at holde af.

– Vi er en familie i sorg, kan jeg godt sige, og den sorg rammer selvfølgel­ig mig mere, fordi det var mig, der havde dagligdage­n med Jan og alle de sjove udfordring­er, vi havde med hinanden. Det gaelder både på det intellektu­elle Jan Monrad blev kun 64 år gammel. Familien og de fremmødte klappede Jan Monrad af sted på hans sidste rejse.

og det humoristis­ke plan. Vi havde et stort faellesska­b om de ting, som nu er vaek, og det skal jeg vaenne mig til i mit liv.

Den samme sorg

– Det bliver ikke nemt, det ved jeg, men det er et vilkår, som mange rammes af. Så må man prøve at komme videre. Det er jo ikke anderledes, når det er en kendt person, det drejer sig om, end når det ikke er. Det er den samme sorg, der rammer. Men vi har en meget staerk familie og har gode venner. Så der er al mulig grund til at tro, at vi alle skal komme videre på rigtig god måde, siger Marianne Monrad.

Hendes mand blev bisat fra spillested­et Portalen i Greve mandag eftermidda­g. Ingen kirkelig handling blev foretaget. Sådan havde hustruen bestemt det, for sådan

ville hendes mand, der ikke var medlem af Folkekirke­n, have bifaldt det.

Til kisten med ’Farvel Blues’

I stedet samledes en fuld sal af familie, venner og kolleger, kendte som ukendte, for på munter, eftertaenk­som og uhøjtideli­g vis at sende Monrad af sted på den sidste rejse med taler, musik, pølsevogn, øl, vand, kaffe og wienerbrød.

Kisten saettes ind i rustvognen.

Kisten blev båret ud til rustvognen til tonerne af ’Farvel Blues’, og mere rammende kunne det ikke markeres, at en gigant i dansk underholdn­ing og morskab ikke er laengere.

’Vores sorg er ubeskrivel­ig, og dagen i dag er meget svaer for os. Men du skal hyldes med både gråd og grin. Det fortjener du. Vi er stolte af dig og af, at du har beriget så mange mennesker’, hed det i familiens mindetale, der blev laest op af skuespille­ren Mette Marckmann.

’Tak, Jan’

Også makkeren gennem 40 år, Søren Rislund, måtte af frygt for at bryde sammen lade sine ord blive fremsat af Mette Marckmann.

’Tak for, hvad du nåede at sige, skrive, synge og mene. Tak for at vaere Jan, og tak for, at vi måtte vaere med,

hed det i Rislunds tale.

– Vi havde et så vidunderli­gt liv sammen, for hans job, og hvad det førte med, var også en del af mit liv. Vi brugte hinanden. Mange kan vaere meget morsomme, men er det uden at gå scenevejen. For Jan var det omvendt. Han var et privat menneske, der ikke var på arbejde, når han havde fri. Som han sagde om det at vaere til fest, og gaesterne forventede, at han skulle vaere morsom, så var hans pointe, at hvis det var en blikkensla­ger, så gik han jo heller ikke løs på rør-installati­onerne, siger Marianne, der er taknemmeli­g over for Portalen, der lagde lokaler til bisaettels­en, og over for bl.a. Søren Rislund og Øyvind Ougaard for den støtte, de har ydet for at få arrangemen­tet på plads. soldater fra Nato-landende bliver i Afghanista­n for at forhindre, at det igen bliver et tilholdsst­ed for terroriste­r, siger Nato’s generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, tirsdag i Bruxelles.

’Vores sorg er ubeskrivel­ig, og dagen i dag er meget svaer for os. Men du skal hyldes med både gråd og grin. Det fortjener du’

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Enken
FOTO: LINDA JOHANSEN Enken
 ?? FOTO: JAN MONRAD ??
FOTO: JAN MONRAD
 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD ??
FOTO: NIELS HOUGAARD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark