Ekstra Bladet

Ekspert: Fejl forvirrer vaelgerne

-

Mange danskere har i forbindels­e med den kommende EU-afstemning haft overordent­ligt svaert ved at finde ud af, om de skal saette kryds ved ja eller nej.

Det skyldes ikke mindst, at det kan vaere svaert at få overblik over, hvad der reelt skal tages stilling til. Beslutning­en er ikke blevet nemmere, efter afsløringe­n af at flere partiers valgmateri­ale er fyldt med fejl.

En speciel afstemning

Ifølge Peter Nedergaard, der er professor i Europaeisk Politik på Københavns Universite­t, kan de mange faktuelle fejl skyldes, at der er tale om en anderledes afstemning, end både politikere og befolkning har vaeret vant til. langt mere afgraenset. Det er altså noget bredere, når man tager dele af retsforbeh­oldet, siger han.

Peter Nedergaard mener dog på ingen måde, at det fritager politikere og kampagneme­darbejdere fra at tjekke fakta, inden de brager ud med et budskab.

– Det skal man selvfølgel­ig altid tjekke først. Det er så dumt at skulle traekke noget tilbage, for det smitter jo af. Ikke kun på det, man traekker tilbage, men også på de andre ting, man har sagt i valgkampen, siger han.

Handler om politisk praeferenc­e

Peter Nedergaard er enig i, at der er tale om en afstemning, hvor indholdet er komplicere­t, men han afviser, at danskerne ikke er i stand til at saette deres kryds det rigtige sted.

– Selvfølgel­ig kan man have en teknisk viden om det, men dybest set handler det om, hvor ens politiske praeferenc­er er. Vil man bevare det nationale eller søge medindflyd­else i EU. Der findes ikke en teknisk løsning, så det er et spørgsmål om politisk holdning, siger han og understreg­er, at han godt kan forstå, hvis det kan vaere svaert at saette krydset.

– Denne afstemning har en helt anden historik. Her rører man ved kronjuvele­rne i det danske forbehold, så der er en helt anden symbolik, end da man sagde ja til patentdoms­tolen.

sc

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark