Ekstra Bladet

En skaebnesva­nger nat i Berlin

-

Victoria Instr.: Sebastian Schipper Medv.: Laia Costa, Frederik Lau, Burak Yigit, Franz Rogowski m.fl. 134 min. Premiere i 20 biografer i dag

BBBBB

Man tror, det er løgn – men den er sgu’ god nok: ’Victoria’ folder sig ud via ét langt kameraskud helt uden afbrydelse­r. Det er et svimlende ambitiøst og logistisk kraevende projekt den tyske instruktør Sebastian Schipper har fået stablet på benene.

Et er at lave en spillefilm på disse praemisser, hvis ’Victoria’ blot udspillede sig i et enkelt rum eller to – men nej, vi kommer vidt omkring i den tyske hovedstad her. Historien starter en sen nattetime og slutter helt praecist to timer og 14 minutter senere, da solen står op.

Den spanske pige Victoria (Laia Costa) er på natklub badet i stroboskop­lys og

En glad aften på natklub i Berlin ender fatalt for en gruppe venner i den prisvinden­de tyske film ’Victoria’.

dunkende beats. Hun ramler ind i fire tyske kammerater, der med lidt charme og promiller i blodet overtaler hende til at feste videre på et hustag.

Lille flirt

En lille flirt indledes – hun inviterer fyren Sonne (Frederik Lau) på en kop morgenkaka­o

på en naerliggen­de café. Pludselig står de resterende tre venner foran caféen. De bringer dårlig nyt og ... ja, så skal jeg ikke røbe mere af handlingsf­orløbet. Det skal blot naevnes, at her efter bevaeger filmen sig over i en mere action-praeget faerd for Victoria og hendes fire nye mandlige bekendte.

Som beskuer giver ’one-take’-teknikken en overrumple­nde grad af tilstedeva­erelse, mens tingene tager fart. Det håndholdte kamera er den konstante flue på vaeggen, der hele tiden ånder Victoria i nakken. Hendes stakåndeth­ed bliver hurtigt vores – og undervejs glemmer man, at filmen er blevet

til i ét langt skud (i øvrigt fermt fotografer­et af norske Sturla Brandth Grøvlen).

Fremragend­e lyd

Laeg dertil en fremragend­e, pulserende lydside komponeret af Nils Frahm og et hold af skuespille­re, der leverer deres replikker med blaendende trovaerdig­hed, og som bidrager til den dokumentar­iske intensitet fra start til slut. Og ikke uden grund hev filmen hele seks statuetter hjem i år, da Det Tyske Filmakadem­i uddelte deres svar på Oscar – blandt andet gik bedste hovedrolle til Laia Costa og ’Victoria’ blev også årets bedste film.

 ?? FOTO: REEL PICTURES ??
FOTO: REEL PICTURES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark