Ekstra Bladet

Zoo-direktør i aktion for at aflede 620 kilo tunge Ivan

-

Det var resolut handling, aflednings­manøvre og nødråb fra Zoologisk Haves egen direktør, der onsdag formiddag muligvis kan have vaeret af afgørende betydning for, at en ung angivelig forstyrret mands liv blev reddet.

Zoo-direktøren Steffen Straede var nemlig selv en af de allerførst­e, der nåede isbjørne-grotten, da alarmen lød, efter at den unge mand ved højlys dag og for øjnene af op mod tre skoleklass­er og en børnehavek­lasse, pludselig klatrede over stålhegnet og hoppede de mellem femsyv meter ned i isbjørne-boet, gik op ad stentrappe­n og direkte opsøgte den 621 kilo tunge isbjørne-han Ivan.

Hujede og råbte

– Jeg forsøgte at aflede den så godt, jeg kunne, ved at huje og råbe, forklarer Steffen Straede til Ekstra Bladet om de dramatiske minutter, hvor det gjaldt den unge mands liv.

Staerkt bevaeget over onsdagens opsigtsvae­kkende haendelse gengiver han, hvordan han fra den anden side af hegnet råbte til den unge ukendte mand, der helt bevidst konfronter­ede det enorme rovdyr, der dog heldigvis netop var blevet fodret.

Magtesløs

– Det er jo en form for magtesløsh­ed, når man står der. Men jeg råbte til ham, at han skulle ligge helt stille. Det er den bedste måde at reagere på. Man skal ikke tage kampen op mod en isbjørn. Men jeg vidste jo ikke, om han var dansker eller ej, så jeg råbte både på dansk og på engelsk, lyder det fra zoo-direktøren, der selv først fik tid til at tage dramaet rigtigt ind under gårsdagens pressemøde, hvor han ikke kunne holde et par tårer tilbage.

Dyrepasser­e og skytter, der til daglig passer den store Zoo-direktør Steffen Straede var meget påvirket efter torsdagens haendelse. isbjørne-han, var på anslået under halvandet minut fremme ved isbjørne-boet og fik i første omgang affyret to varselssku­d mod den ti år gamle hanbjørn, der kom til København fra Moskva i 2007.

– Den reagerer i første omgang sporadisk på mine råb. Og siden på varselssku­ddene. Den reagerer, som isbjørne nu gør. Undersøger ham. Snuser til ham, klemmer ham lidt og giver ham overfladis­ke skrammer. Men de to skytter affyrer i alt fire skud med gummikugle­r for at få ham vaek fra manden. Det lykkedes, og han kan heldigvis selv med lidt hjaelp gå fra stedet, da bjørnen er vaek, siger Steffen Straede.

– Hvad er din fornemmels­e for mandens motiv, og hvad er hans reaktion, da han bliver ført vaek?

– Han var ikke i stand til at sige noget. Han var i chok simpelt hen. Og jeg kan ikke sige noget om motivet, andet end at det var en meget overlagt og bevidst handling, vurderer zoo-direktøren.

Man skal ikke tage kampen op mod en isbjørn

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark