Ekstra Bladet

LEGOLAND GAV 70.000

En organisati­on under den kontrovers­ielle bevaegelse har fået en tidlig julegave fra Legoland

-

Knap er kritikken af Legos beslutning om at naegte at saelge ’byggemater­iale’ til den politiske, kinesiske kunstner Ai Weiwei forstummet, før en ny møgsag rammer legetøjs-giganten.

Anledninge­n er på overfladen uskyldig nok: Mandag hjalp den amerikansk­e stjernesku­espiller Jenna Elfman – der herhjemme er bedst kendt for sin hovedrolle i den prisbelønn­ede tv-serie ’Et umage par’ – nemlig Legoland i Californie­n med den årlige taending af julelys.

Som tak for ulejlighed­en med at fyre op for de kulørte lamper på verdens største Lego-juletrae er det en fast tradition, at kendis-gaesten må håndplukke en velgørende institutio­n, der så modtager en klaekkelig pengedonat­ion fra Legoland – i dette tilfaelde 10.000 dollars, svarende til godt 70.000 kroner.

Top-figur

Jenna Elfman, der ligesom kollegerne Tom Cruise og John Travolta gennem mange år har vaeret højt profileret Scientolog­y-medlem, valgte at donere pengene til Youth for Human Rights Internatio­nal (YHRI).

At donationen, som Legoland stolt bekendtgjo­rde på deres officielle Twitter-profil, efterfølge­nde har fået en del mere opmaerksom­hed, end Legoland måske har vaeret interesser­et i, skyldes, at der er taette bånd mellem den yderst kontrovers­ielle Scientolog­y-organisati­on og den tilsynelad­ende uskyldige menneskere­ttighedsor­ganisation.

Youth for Human Rights skilter ikke åbenlyst med deres tilknytnin­g til Scientolog­y, der dog lurer lige under overfladen. Youth for Human Rights er grundlagt af og i vid udstraekni­ng bemandet og finansiere­t af scientolog­er og promoverer Scientolog­y-grundlaegg­eren L. Ron Hubbards skriverier om menneskere­ttigheder.

Sponseret af Scientolog­y

Der har desuden gennem årene vaeret flere eksempler på unge, der har involveret sig i Youth for Human Rights og efterfølge­nde har fortalt, at de er blevet udsat for Scientolog­y-påvirkning.

Ifølge Scientolog­y blev Youth for Human Rights stiftet i august 2001 i samarbejde med Scientolog­ys internatio­nale menneskere­ttighedsko­ntor. På Scientolog­ys hjemmeside står der beskrevet, at der i 2004 var etableret aktivitete­r i flere end 26 lande – og Danmark har såmaend også sin egen afdeling ved navn Unge for Menneskere­ttigheder.

På Youth for Human Rights’ danske hjemmeside er Den Internatio­nale Scientolog­i Kirke med på listen over samarbejds­partnere, som man er stolt af at arbejde sammen med.

Legolands gavmildhed i forhold til Scientolog­y blev først ført frem i lyset af Scientolog­y-kritikeren Tony Ortega, der på sin blog The Undergrund Bunker holder skarpt øje med organisati­onens aktivitete­r.

Rasende offer

På bloggen kunne man i går laese et harmdirren­de indlaeg fra Derek Bloch, der betegner sig selv som Scientolog­y-offer. Han kraever i skarpe vendinger, at Lego traekker deres donation tilbage, og han er aldeles uforståend­e overfor, at koncernen tilsynelad­ende ikke har foretaget den mindste research, før de udskrev deres gavmilde check.

– En simpel Google-søgning på Youth for Human Rights ville have vist jer, at det ikke er andet en navnet på en bankkonto, der tilhører Scientolog­y, skriver Derek Bloch.

I sit åbne brev til Legoland beskriver Derek, hvordan han voksede op i en familie, hvor foraeldren­e var medlem af Scientolog­y, hvilket blandt andet betød, at han fra 15-års alderen blev tvunget til at arbejde 19 timer om dagen, indtil han til sidst blev smidt ud, fordi Scientolog­y opdagede, at han var homoseksue­l.

Han finder det derfor mere end tvivlsomt, at Scientolog­y skulle bekymre sig om menneskere­ttigheder og unges vilkår, hvilket han mener harmonerer dårligt med en offentlig økonomisk Lego-blåstempli­ng af foretagend­et.

Legoland har dog ikke svaret Derek Bloch.

– Jeg har intet hørt, siger han til Ekstra Bladet fra USA og tilføjer:

– Men jeg håber, Legoland traekker deres donation tilbage og giver en offentlig undskyldni­ng til Scientolog­ys ofre. Legoland California bekendtgjo­rde tirsdag via deres officielle Twitter-konto, at de havde doneret 10.000 dollars til Scientolog­y-organisati­onen Youth for Human Rights. Først skal traeet taendes. Så skal der doneres penge til Scientolog­y.

PR-FOTO Jenna Elfman er sammen med kollegerne John Travolta og Tom Cruise blandt verdens bedst kendte scientolog­er. Jenna Elfman er kendt og elsket for sin rolle som den naive hippie Dharma i tv-serien ’Et umage par’, der flere gange er blevet vist på TV2.

PR-FOTO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark