Ekstra Bladet

Ude af bevaegelse­n ’DET ER ET FY-ORD’

– Princippet er at forsøge at få Scientolog­y udbredt uden at bruge selve navnet, siger Robert Dam

-

Youth For Human Rights og den danske underafdel­ing Unge for Menneskere­ttigheder er – ligesom mange andre foreninger, der er knyttet til Scientolog­y – en helt central del af organisati­onen.

– Det er en meget vaesentlig del af Scientolog­y. Hele princippet er at forsøge at få Scientolog­y udbredt i samfundet uden at bruge selve navnet, siger Robert Dam, der i knap 20 år var en del af den nyreligøse bevaegelse.

– De ved jo godt, at Scientolog­y er blevet til et fy-ord, så det prøver man at omgå ved at kalde aktivitete­rne nogle andre ting og lave nogle andre foreninger, som så på et

Robert Dam har blandt andet i bogform og på tv beskrevet sine knap 20 år i Scientolog­y. tidspunkt fører hen til organisati­onen, forklarer han.

Fra sin tid som scientolog, som Robert Dam har beskrevet i bogen ’Afhopperen’ og i TV 2-dokumentar­en ’Opgøret med Scientolog­y’, kender han alt til systemet med dets foreninger og organisati­oner.

Et utal af navne

– For eksempel har de skoler. Begge mine døtre har gået på Kildeskole­n i Valby, som er drevet af Scientolog­y og scientolog­er. Og jeg var formand for Radio Frihed, hvor vi eksempelvi­s lavede interview, som relaterede til noget, der var imod psykiatrie­n, stoffer, lykkepille­r og så videre ligesom Scientolog­y, siger Robert Dam og fortaeller, at Scientolog­y blandt andet også driver afvaenning­scentret Narconon, Medborgern­es Menneskere­ttighedsko­mmision og meget andet.

Slaget er tabt

– Det er indirekte hvervning, men alle de her aktivitete­r har en endnu vigtigere funktion. Den øverste ledelse er godt klar over, at slaget om at udbrede Scientolog­y til hele verden er tabt.

– De kører så de her projekter for internt over for de donerende medlemmer at kunne fortaelle, at man gør noget, at man er i gang med at ’cleare’ planeten, og at man nok skal nå målet, fortaeller den tidligere scientolog og tilføjer:

– Det er vigtigt for de medlemmer, der donerer hundrede tusinder eller måske millioner af kroner, at der sker noget.

At Scientolog­y internt gør meget ud af, hvor meget bevaegelse­n gør ude i samfundet, oplevede Robert Dam, da han engang i bladet Freedom, som udgives af Scientolog­y, laeste, at Radio Frihed var så fantastisk skruet sammen, at de hvervede et meget højt antal nye medlemmer hver måned. Problemet var bare, at det ikke passede. Det vidste Robert Dam, for han var formand for radioen.

– Vi hvervede vel naermest ingenting. Kom der en enkelt eller måske fem ind om året på grund af radioen, var vi glade, siger han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få Scientolog­y i tale, men bevaegelse­n er ikke vendt tilbage.

Det er indirekte hvervning, men alle de her aktivitete­r har en endnu vigtigere funktion

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ??
FOTO: MOGENS FLINDT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark