Ekstra Bladet

RASMUS HELVEG (R)

-

Er det rigtigt, at det fremover ved et ja kommer til at vaere Europaudva­lget, der kommer til at tage de fleste beslutning­er, altså 15 medlemmer af Folketinge­t? – Nej. Europaudva­lget er et mini-folketing, og udvalget og Folketinge­t har samme flertal. Du kan ikke komme i en situation, hvor udvalget mener et og Folketinge­t noget andet. HOLGER K. NIELSEN (SF) Hvis Europol blandes helt udenfor, hvilke argumenter kan I så give for et ja og et nej? – At almindelig­e mennesker får flere rettighede­r, og at virksomhed­erne får lettere ved at inddrage gaeld fra udenlandsk­e plattensla­gere.

SOFIE CARSTEN NIELSEN (R) Hvordan kan det vaere, at politikere altid underspill­er EU’s indflydels­e i Danmark og overspille­r deres egen indflydels­e i EU? – Jeg siger meget klart, at EU har stor indflydels­e i Danmark. Fordi Danmark er så meget en del af Europa på alle måder. Det er lidt ligesom at have en andelslejl­ighed. Man er en del af et faellesska­b; hvis man gerne vil have andelsfore­ningen til at fungere, må man engagere sig. Får man altid sin vilje? Nej, selvfølgel­ig ikke, men man får helt sikkert mindre ud af bare at brokke sig.

Seks grunde til ja

1 For ja-siden er Danmarks fortsatte deltagelse i det europaeisk­e politisama­rbejde afstemning­ens absolutte hovedtema. Det er derfor, ja-partiernes valgplakat­er handler om noget med politiet. 2 Politisama­rbejdet i Europa har hidtil vaeret mellemstat­slig – hvilket vil sige, at landene samarbejde­r som selvstaend­ige lande uden om det normale EU-beslutning­sapparat. Men i løbet af foråret vil samarbejde­t glide over og blive EU-reguleret, og så kan vi ikke på grund af vores retsforbeh­old siden 1993 vaere med. 3 Men ja- og nej-partierne skaendes ikke bare om retsforbeh­oldet – de er også uenige om, hvad afstemning­en egentlig handler om. Nej-siden fastholder, at vi med et ja dropper hele retsforbeh­oldet, mens ja-siden staedigt holder fast på, at retsforbeh­oldet ikke opgives, men bare erstattes af en såkaldt tilvalgsor­dning, hvor vi f.eks. siger ja til Europol, men nej til asylsamarb­ejde. 4 Ender det med et ja, ryger retsforbeh­oldet dog i sin hidtidige form, men en raekke af de undtagelse­r, som Danmark har haft gennem forbeholde­t bl.a. i forhold til EU’s flygtninge­samarbejde, bliver bevaret. De kan kun – siger ja-siden – fjernes efter en folkeafste­mning. Det forpligter partierne sig politisk til, men ikke juridisk. Og hvad er ja-partiernes garanti vaerd, hvis der pludselig skabes et flertal i Folketinge­t for noget andet. Så er vaelgerne haegtet af, fordi tingene kan aendres uden juridisk garanti for en folkeafste­mning. 5 Ja-partierne peger også på en raekke fordele for erhvervsli­vets retssikker­hed i EU. 6 Endelig vil et ja sende signal til de andre EU-lande om, at Danmark er på vej ind i ’kernen’ af EU-samarbejde­t. Et nej vil signalere det modsatte – at vi måske er på vej ud.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark