Ekstra Bladet

Fokus på vodkaAage i EUkampen

Den 55-årige Aage Jørgensen er havnet i den politiske valgkamp

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN STEFAN CHRISTENSE­N MÅRTEN C.S. DAMGAARD kristian.b.larsen@eb.dk PRIVATFOTO

Politikern­e slås om Aage Jørgensens tyske told-helvede.

Socialdemo­kraterne og SF mener slet ikke, at Aages tur i EU’s vridemaski­ne over vodka-afgifter kan bruges i kampen om danskernes ja eller nej ved afstemning­en i dag.

Ekstra Bladet kunne i går på forsiden fortaelle historien om den 55-årige speditør Aage Jørgensen, der for 12 år siden blev pure frifundet for medvirken til unddragels­e af afgift for 144.000 flasker vodka i Sverige.

8.000.000 kr. i afgifter

Nu kraever det tyske toldvaesen otte millioner kroner i afgifter af Aage for den samme sprut, selv om den danske speditør blot passede sit arbejde i en københavns­k transportv­irksomhed. Aage har spurgt om hjaelp i Danmark, men på grund af et EU-direktiv må Skat ikke gå ind i sagen. De skal bare kradse pengene ind til de tyske toldere.

– Det virker som en meget, meget voldsom sag. Men den sag, som I har der, kan I ikke bruge til at sige noget om, hvad det er, vi stemmer om, siger Morten Bødskov (S) til Ekstra Bladet.

Aage Jørgensen er ramt af, at EU-landene gensidigt anerkender myndighede­rs afgørelser inden for skatter og afgifter. Med et ja gaelder samme princip inden for retsafgøre­lser, såsom straffesag­er. Men det betyder ikke mindre retssikker­hed, ifølge socialdemo­kraten Morten Bødskov.

Gensidig anerkendel­se

Morten Bødskov har selv Sagen om Aage Jørgensens tyske told-helvede kan ikke bruges i debatten om dagens afstemning om retsforbeh­oldene, mener Socialdemo­kraternes Morten Bødskov. vaeret med til at forhandle retsakten om efterforsk­ning, da han var justitsmin­ister i Helle Thornings regering. Han mener, at der kommer en dommer ind over andre landes retsafgøre­lser, selv om der kommer ’gensidig anerkendel­se’, hvis vi stemmer ja.

– Retssikker­heden er jo større end i sagen med Aage, hvor det er embedsmand til embedsmand, mens det nye er domstol til domstol.

En dommer skal nemlig se på, om der er tale om alvorlig, graenseove­rskridende kriminalit­et, som man kan retsforføl­ges for i Danmark. Hvis det er et ja til alle tre, så skal danske myndighede­r agere udlandets forlaenged­e arm.

Holger K. Nielsen, SF’s EU-ordfører, mener heller ikke, at Aages sag kan bruges som skyts fra nej-fløjen.

– Aages sag er da en kedelig sag, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere af den slags, hvor folk kommer i klemme på den måde. Men det er jo, fordi myndighede­rne i forskellig­e lande fortolker en sag forskellig­t. Det er ikke et argument for hverken ’ja’ eller ’nej’, siger Holger K. Nielsen. Ja-partierne mener ikke, at Aage Jørgensens tur i EU-vridemaski­nen angår dagens EU-afstemning. DF mener det modsatte.

Aage har spurgt om hjaelp i Danmark, men på grund af et EU-direktiv må Skat ikke gå ind i sagen

 ??  ?? Hvad mener de?
Hvad mener de?
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark