Ekstra Bladet

De gamle toldere på den sidste vej i Danmark

FLYGTNINGE­NE KOMMER UANSET HVAD: Folkeafste­mningen om retsforbeh­oldet i dag er bare et yderligere skred. Danmark har for laengst solgt ud af suveraenit­eten, lyder det fra flere pensionere­de toldere

- AF JAMES KRISTOFFER MILES

PADBORG (Ekstra Bladet): Der var engang, hvor Padborg var en rigtig graenseby. Med graensebom­me og egentlig kontrol. Med hundredvis af toldere. Med stop og tjek af uendelige raekker af lastbiler og busser hvert døgn.

Karen Jørgensens øjne lyser op, når hun fortaeller om graensemen­ageriet fra tiden før Schengen-aftalen ved sit køkkenbord i parcelhuse­t på Fornbyvej, der med rette kan kaldes Danmarks sidste villavej, her 100 meter fra den dansk-tyske graense for enden af marken, der støder op til Karen og Leif Jørgensens have. Karen var tolder. Hendes mand, Leif, var speditør. En så almindelig sammensaet­ning af familien på disse kanter, at den gentager sig hos genboerne.

Vi var 400

– Vi var måske 400 toldere dengang, der daekkede hele graensen. Og så var der en af landets største politistat­ioner med et kaempe graensepol­iti. Der var styr på graensen. Det er der jo ikke nu. Det kan godt vaere, de siger, det handler om at afgive suveraenit­et. Men for os hernede er det sket for laengst. For laengst! siger Karen Jørgensen, Leif og Karen Jørgensen har stemt nej til EF/EU siden 1972 – denne gang bliver det dog et ’ja’. der har inviteret Ekstra Bladet indenfor.

Og for de gamle toldere og speditører er erstatning­en af det danske retsforbeh­old med en tilvalgsor­dning ikke lige så sorthvid som i andre egne af landet. Selv om EUspørgsmå­let har kastet klare svar af sig i over 40 år.

– Nej. Konsekvent nej! Det har vi sagt lige siden 1972 til EF. Men denne gang vil vi nok stemme ja. For personligt synes jeg, at politisama­rbejde er noget af det eneste, der duer her i EU. Hvis vi selv skal stå med det hele – det duer ikke jo, siger Leif Jørgensen til Ekstra Bladet.

I september så vi jo rigtig, rigtig mange flygtninge gå på motorvejen …

– Ja, lige heroppe for enden af vejen …

Spiller det også ind i jeres beslutning?

– Nej, de kommer, uanset hvordan og hvorledes. Så kan du have alt det graensekon­trol, du vil.

Mange siger ellers, de stemmer nej, fordi de vil have graensekon­trol. Men det tror I ikke kommer til at gøre en forskel?

– Overhovede­t ikke. Hvis du vil over graensen, så kan du komme over graensen hernede. Bare gå op for enden af vejen. Der er graensen. Et enkelt ståltrådsh­egn i knaehøjde. Og aldrig kontrol, siger Leif Jørgensen til Ekstra Bladet.

I tvivl

– Men vi er kommet meget i tvivl. For vi hører jo kun om det med politisama­rbejdet. Vi hører jo ikke noget om alle de andre ting, vi stemmer om – i nogen af kampagnern­e, siger Karen Jørgensen.

30 meter henne af Fornbyvej lyder de samme argumenter. Men det er den modsatte konklusion, som den pensionere­de tolder Astrid Klausen er kommet frem til.

– Det bliver et nej. Og det gør det, for jeg vil ikke afgive suveraenit­et. Og vi skal ikke rodes mere ind i det der EU, end vi er i forvejen.

Ja-siden vil sige, at afstemning­en ikke handler om graensekon­trol. Hvad siger du til det?

– Nej, det gør den måske ikke. Men nu stoler jeg ikke så meget på politikere. Og så har vi det problem: Hvis jasiden får ret, får de så lavet nogen gode ordninger for os?

kristoffer@eb.dk Mød de gamle toldere på Ekstra Bladet TV Flygtninge­ne kommer, graensekon­trol eller ej, mener den pensionere­de speditør Leif Jørgensen fra Padborg.

’Der var styr på graensen dengang’

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Ja – for første gang
FOTO: ERNST VAN NORDE Ja – for første gang
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark