Ekstra Bladet

JA ELLER NEJ?

-

Vi stemmer ikke om graensekon­trol. I hvert fald ikke direkte. Her er oversigten over, hvad et ’ja’ og et ’nej’ vil betyde på torsdag:

Hvis vi stemmer ’ja’: … bliver det nuvaerende retsforbeh­old omdannet til en tilvalgsor­dning. Det betyder, at Danmark fremover selv kan vaelge, hvilke EUretsakte­r på retsområde­t vi vil deltage i.

Samtidig betyder det, at Danmark tilslutter sig 22 eksisteren­de retsakter på det strafferet­lige og civilretli­ge område, og at Danmark kan fortsaette i Europolsam­arbejdet.

Hvis vi stemmer ’nej’: … fastholdes det nuvaerende retsforbeh­old. Retsforbeh­oldet betyder, at Danmark ikke deltager i EU’s retssamarb­ejde. Hvis Danmark fremover skal samarbejde med EU på et konkret område, f.eks. Europol, skal vi søge om en såkaldt parallelaf­tale. Det har vi ikke krav på. Det betyder også, at Danmark ikke kan deltage i udviklinge­n af de retsakter – som vi er en del af i dag – når de aendres og bliver overstatsl­ige. En konsekvens heraf er, at Danmark som udgangspun­kt må forlade Europol-samarbejde­t.

Kilde: Justitsmin­isteriet/ Udenrigsmi­nisteriet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark