Ekstra Bladet

Syrer på tålt ophold tiltalt som bagmand i million-svindel

En tidligere officer fra Syrien er sammen med en nevø og tre rumaenere anholdt for organisere­t menneskeha­ndel

- JAN SØGAARD js@eb.dk

En syrisk officer og hans nevø, der begge er flygtet til Danmark, hvor officeren nu er på tålt ophold, er sammen med tre rumaenere tiltalt som bagmaend til organisere­t menneskeha­ndel med 20 fattige rumaenere.

De blev rekruttere­t og udnyttet til million-svindel mod danske firmaer og statskasse­n, lyder anklageskr­iftet.

Staten mistede godt 16 millioner kr. i skat, moms og AM-bidrag, mens en raekke firmaer, blandt andet teleselska­ber, banker og benzinsels­kaber, blev snydt for små fire millioner kr.

Torsdag starter retsopgøre­t mod de fem formodede bagmaend, der udgør 'celle 2' i den omfattende sag Operation Hvepsebo, der er delt op i tre celler med 23 bagmaend, de fleste rumaenere.

Der kører i forvejen retssager mod 'celle 1' og 'celle 3',

Politiet slog til i ’Hvepsebo’-sagen i februar og ransagede flere end 60 adresser på Sjaelland. og retssagen mod 'celle 2', der begynder ved Retten i Glostrup, kommer til at vare cirka 45 retsdage.

I hele 'Hvepsebo’-sagen er flere end 150 rumaenere blevet brugt som stråmaend til økonomisk kriminalit­et, og en del dem er blevet udnyttet så groft, at anklagemyn­digheden har rejst tiltale for menneskeha­ndel.

I 'celle 2' har 20 rumaenere, ifølge tiltalen, vaeret ofre for menneskeha­ndel, hvor bagmaenden­e har hentet dem til Danmark fra Rumaenien ved at love dem arbejde og betale for deres rejse.

De blev indkvarter­et i huse og lejlighede­r i blandt andet Stege, Sakskøbing og Slagelse. Bagmaenden­e fulgte rumaenerne til myndighede­rne og sørgede for, at de fik danske cpr-numre, bankkonti og folkeregis­teradresse­r. Så blev de udstyret med falske ansaettels­eskontrakt­er og lønsedler, som blev brugt til svindlen.

Bagmaenden­e inddrog også deres pas, identitets­papirer, sygesikrin­gskort og NemID.

Udnyttet til svindel

De fem tiltalte, som alle naegter sig skyldige, er to rumaenske maend på 27 og 28, en rumaensk kvinde på 43 og de to syrere, en syrisk tidl. officer på 47 år på tålt ophold og hans 27-årige nevø.

Årsagen til, at den 47-årig syrer er på tålt ophold i Danmark, er ikke redaktione­n bekendt.

Rumaenerne fik aldrig det lovede arbejde, men skaffede ifølge tiltalen penge til bagmaenden­e ved at oprette telefonabo­nnementer, kontokort med kredit, lån og leasinger og købe varer – uden at de havde evne eller vilje til at betale.

Millionsvi­ndlen gik ud over selskaber som Telia, Dansk Shell, Ekspres Bank, Ikano Bank, TDC Mobil, Statoil og mange andre.

Den mest lukrative svindel gik dog ud over de danske skatteborg­ere, da statskasse­n mistede over 16 millioner kr. i skat, moms og AM-bidrag. Hovedmande­n i den svindel var, ifølge tiltalen, den 47-årig syrer, der drev fire selskaber, blandt andet med rengøring.

Kraever bøder på små 20 millioner kr.

Skatte- og momssvindl­en var sat i system, lyder tiltalen, og foruden en alvorlig faengselss­traf kraever anklagemyn­digheden den 47-årige syrer idømt tillaegsbø­der på 19,7 millioner kr. og dømt til at betale en samlet erstatning på 16,4 millioner kr.

Svindlen skete bl.a. ved, at den 47-årige undlod at indbetale A-skat, udstedte urigtige fakturaer og fiflede med momsen.

Alle fem tiltalte var også involveret i en skattefidu­s, hvor de indberette­de til Skat, at der var udbetalt løn til en raekke rumaenere og indeholdt for højt fastsat Askat og AM-bidrag. Lønningern­e var fiktive, og derfor udbetalte Skat den 'for meget' indbetalte A-skat.

Den økonomiske kriminalit­et i alle tre celler i ’Hvepsebo’-sagen er kørt efter nogen lunde samme opskrift. Lån og kontokort med kredit er oprettet og tømt for penge, der er oprettet mobil-abonnement­er typisk med spritnye iPhones, der er solgt videre. Og der er via nettet indberette­t fiktive lønninger til Skat for falske medarbejde­re, som så har fået refunderet skatten.

I hele 'Hvepsebo’sagen er flere end 150 rumaenere blevet brugt som stråmaend til økonomisk kriminalit­et

 ?? FOTO: KASPER RANDRUP-THOMSEN ?? Brat opvågnen
FOTO: KASPER RANDRUP-THOMSEN Brat opvågnen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark