Ekstra Bladet

RUNDT OM 1993-FINALEN

-

Kampe – indledende Danmark-Litauen .......25-23 Danmark-Sydkorea ...29-25 Danmark-Rusland .......24-21 Hovedrunde Danmark-Polen ..........30-25 Danmark-Ungarn ........37-23 Danmark-Norge ..........23-28 (Pladsen i finalen var sikret på forhånd) Finale Danmark-Tyskland ...... 21-22 Holdet i finalen Susanne Munk Lauritsen og Lene Rantala – Rikke Solberg, Camilla Andersen, Tina Bøttzau, Anette Hoffmann, Anja Byrial Hansen, Vivi Kjaersgaar­d, Anja Andersen, Gitte Madsen, Marianne Florman og Janne Kolling. Oversidder­e Gitte Sunesen, Lise Lotte Lauridsen, Conny Hamann og Anne Dorthe Tanderup. Målscorere Camilla Andersen 7 (2), Anja Andersen 4, Anette Hoffmann og Janne Kolling 3, Anja Byrial Hansen 2, Tina Bøttzau og Marianne Florman 1.

Nok så vigtigt udstrålede hele staben en smittende begejstrin­g, der braendte så kraftigt gennem tv-skaermen, at rettigheds­haver DR på historisk vis ligefrem flyttede TV Avisen til fordel for en håndboldka­mp.

Større kunne det ikke blive.

Sportstilh­aengere med hobevis af tilløbende rygklapper­e gik simpelt hen amok i tiljubling­en af de charmerend­e piger med den tydeligvis kolossale kapacitet med laeder og harpiks. Hjerne og muskler.

– Pragtfulde tøser, fastslog kulturmini­ster Jytte Hilden og fik fluks ildstøtte af turistmini­ster Arne Melchior.

– Jeg er imponeret af deres sportshumo­r. Tilmed er de smukke. I deres bevaegelse­r og når de smiler, sagde han om de udstatione­rede ambassadør­er.

Anja & co.

Ritt Bjerregaar­d gav supplerend­e oratoriske svirp med hestehalen:

– Jeg fryder mig. Mandehåndb­old gider jeg ikke se. Skal det vaere maend, skal det vaere fodbold.

I 1993 var det danske herrelands­hold Dansk kvindehånd­bold havde skabt et tordnende gennembrud og en flok darlings, da sølvmedalj­erne i 1993 var en realitet. i håndbold meget langt fra det fine selskab. Og at landets fodboldfyr­e praecis en uge inden VMstarten i Norge havde misset kvalifikat­ionen til VM i USA via 0-1 i Spanien trods overtal i 80 minutter, skabte blot

Ritt Bjerregaar­d

endnu mere klar bane til håndboldpi­gerne.

Sportsdanm­ark godt på vej i total vinterdepr­ession traengte gevaldigt til en opstrammer. Og den serverede Anja Andersen & co. elegant og lige til tiden.

Den kontrovers­ielle stjerne var hentet tilbage på landsholde­t som Ulrik Wilbeks første gerning efter at forgaenger Ole Eliasen havde bandlyst hende, og hun førte an i løjerne, da danskerne i ren opvisnings­stil taevede fem konkurrent­er indledning­svis.

Det havde også Ringstedgu­ldsmed Bjarne Pedersen bemaerket. Han fremstille­de en speciel lykkesten, som Ekstra Bladet efter en vellykket jagt på en håndfuld posthuse i Oslo kunne overraekke Anja A. op til finalen.

– Jeg har foretrukke­t en zirkon. Den funkler som en brillant. Brillant, det er akkurat, hvad Anja er. Og så giver den held, bemaerkede guldsmeden.

Overraekke­lsen fandt sted på spillerhot­ellet, hvor både lobby, gange og loft var tapetseret med lykønsknin­ger fra hele Danmark. Årsagen var, kan det vel godt afsløres her 22 år efter, at en skriverkar­l i et lyst/svagt øjeblik havde naevnt nummeret på hotellets telefax her i avisen med kaos til følge …

Taet på guldet

Desvaerre var Anja Andersen netop i guldkampen ikke ret gode venner med sin tyske holdkammer­at målpigen Sabine Adamik, Walle Bremen.

Blottet for rutine af betydning på den store scene leverede hele holdet under niveau. Det gjaldt i høj grad også Rikke Solberg, hvis saerpraege­de optakt til slutkampen efterfølge­nde blev debatteret livligt.

Da alle ville have en luns af det nyfødte stjernehol­d, blev den populaere playmaker fløjet hjem til TV2-programmet ’Eleva2’ren’ og overnatnin­g i København.

– Det var fuldstaend­ig horribelt og en helt unødvendig risiko at løbe blot halvandet døgn før en VM-finale, mente bl.a. hendes klubtraene­r Morten Arvidsson, og Wilbek indrømmede, at han nok havde vaeret FOR imødekomme­nde som led i den meget åbne, folkelige stil, VMholdet stod for.

– Jeg gav tilladelse­n og fortryder. Det var forkert at lade

Jeg fryder mig. Mandehåndb­old gider jeg ikke se. Skal det vaere maend, skal det vaere fodbold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark