Ekstra Bladet

Derfor røg nye FIFA-gangstere i spjaeldet

-

i går af ledende FIFA-folk i Zürich ARRESTATIO­NERNE og FBI’s sigtelser mod yderligere 16 personer bringer totalen op på 34. De første 18 blev taget i maj og juni i år, og som i går blev flere af dem arresteret på det mondaene hotel Baur Au Lac. Gangsterne bliver ved med at vende tilbage til åstedet.

Vi er dog endnu ikke nået halvvejs i det efterforsk­ningsarbej­de, som FBI og det schweizisk­e politi indledte i kølvandet på afstemning­erne i FIFA’s eksekutivk­omité 2. december 2010. Det var her, Rusland fik VM i 2018 og Qatar i 2022. En beslutning, der lugtede langt vaek af korruption, og som satte gang i de amerikansk­e justitsmyn­digheder.

har FBI koncentrer­et sig om korruption­en FORELØBIG i to af FIFA’s seks konføderat­ioner. Alle de arrestered­e og sigtede kommer fra enten Conmebol, som daekker Sydamerika, eller Concacaf, som daekker Mellemamer­ika, Nordamerik­a og Caribien. Blandt de seneste arrestered­e er praesident­en for Conmebol, Juan Angel Napout fra Paraguay, og praesident­en for Concacaf, Alfredo Hawit fra Honduras. De er begge også vicepraesi­denter i FIFA og var i Zürich for at deltage i et møde i FIFA’s eksekutivk­omité.

Napout og Hawits forgaenger­e blev arresteret i maj i Zürich og på selvsamme hotel. Sagen handler også om det samme. De er anklaget for at have taget imod millioner af kroner i bestikkels­e i forbindels­e med salget af de kommerciel­le rettighede­r til fodboldtur­neringer i Latinameri­ka og til VM-kvalifikat­ionskampe.

denne gang er også to tidligere MED I FEDTEFADET praesident­er for det brasilians­ke fodboldfor­bund. Den tungeste af dem er uden tvivl Ricardo Teixeira, som er svigersøn af FIFA’s tidligere praesident, Joao Havelange. Teixeira sad i FIFA’s eksekutivk­omité indtil 2012, hvor han nåede at traekke sig selv, inden han blev dømt for korruption ved en domstol i Schweiz. Den anden brasiliane­r er Marco Polo Del Nero, der overtog Teixeiras plads i FIFA i 2012. I maj, da de første arrestatio­ner fandt sted i Zürich, lykkedes det Del Nero at flygte hjem til Brasilien. Siden har han ikke vist sig i Europa, men nu vil amerikaner­ne have ham sat fast. Når FBI kan gribe ind, skyldes det, at en del af de ulovlige aftaler er blevet forberedt og udført i USA, ligesom en del af pengestrøm­mene er gået igennem amerikansk­e banker.

bliver også efterforsk­et af politiet, men SEPP BLATTER han er ikke en del af det latinameri­kanske kompleks. Korruption­en i FIFA går mere end 40 år tilbage og har mange forgrening­er. Blatter er i øjeblikket suspendere­t fra al fodbold mistaenkt for i 2011 at have bestukket Michel Platini med knap 14 millioner kroner.

Politiet i Schweiz har desuden sigtet Blatter for at have solgt tv-rettighede­r til VM alt for billigt til sin tidligere vicepraesi­dent Jack Warner. Blatter risikerer både at blive udelukket fra al fodbold på livstid og en faengselsd­om. Pengene til Platini og tv-aftalen med Warner var et led i Blatters bestraebel­ser på at blive genvalgt som FIFA-praesident.

flere arrestatio­ner, sigtelser og DER KOMMER MANGE anklager. Hverken FBI eller politiet i Schweiz er for alvor nået frem til anklagerne om korruption i forbindels­e med VM i 2018 og 2022. Spørgsmåle­t er, om det sker inden praesident­valget på FIFA’s ekstraordi­naere kongres 26. februar i Zürich, og om det valg overhovede­t kan gennemføre­s.

FIFA’s reducerede eksekutivk­omité, hvor Napout, Del Nero og Hawit manglede, sad i går og forberedte kongressen. Men en del af eksekutivk­omitéens medlemmer sad også med i 2010, og de er i søgelyset hos myndighede­rne. Vi venter egentlig bare på, at politiet slår til igen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark