Ekstra Bladet

Geder til jul? Nej tak

Der skal gaver under traeet hos de fleste af disse kendte danskere

- MARIA LÜTZEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN malu@eb.dk

Julemånede­n er godt i gang, og med den følger gaveraeset. De sidste par år er det blevet populaert at rive ønskesedle­n itu og i stedet give til velgørende formål – for eksempel ved at donere en ged, en saek ris eller grød til afrikanske familier.

Men sådan bliver det ikke hjemme hos skuespille­r Rasmus Bjerg.

– Min kone sagde glaedestrå­lende, at hun havde en veninde, som havde brugt alle de penge, hun ellers ville bruge på julegaver, til godgørende formål. Det, syntes min kone, var helt fantastisk. Da jeg så sagde til hende: ’Så ved jeg da, hvad du Rasmus Bjerg og hans kone Helle med børnene Anna, Ella, Villads og Valter til premiere på filmen ’Iqbal & den hemmelige opskrift’, som han spiller med i. skal have i gave’, blev der lidt stille, grinede han, da Ekstra Bladet mødte ham og en raekke andre kendisser til premiere på familiefil­men ’Iqbal & den hemmelige opskrift’.

Familien Bjerg giver til hjaelpeorg­anisatione­r, det er bare ikke så saesonbest­emt.

– Jeg har det princip, at jeg vil gerne hjaelpe lidt hele tiden og ikke bare, når det er jul. Det kan få en lidt hyklerisk tone, når man køber aflad op til jul. Man kan sige, at det er lige så hyklerisk, at vi sponsorere­r børn i Afrika, men det handler om at saette et spejl op foran sine børn og vise dem, hvor godt de har det, mener han. Skuespille­r Ditte Hansen med sin søn Asger: –Jeg fik et mikrolån sidste år, som blev givet til en afrikansk kvinde, som vi stadig følger. Det plejer at vaere min mand, der giver den slags gaver. Han har både givet geder og kaniner, og jeg giver naesten altid en folkeaktie til Christiani­a. Skuespille­r Nikolaj Lie Kaas med konen Anne og døtrene Esther og Gerda: – Vi har et fadder-barn, og jeg gør en masse for Red Barnet. Men julegavern­e er helt traditione­lle. Skuespille­re Jesper Lohmann og Charlotte Rathnov med sønnerne Laurits, ni, og Ole, syv: – Det er en god idé, men vi har ikke gjort det før. Jeg tror, med den alder, børnene har, er der nok nogle ting, der er sjovere at få. Ole vil hellere have en hund end en ged i Afrika. Filmmand Martin Miehe-Renard med sin kone, Karin Jagd: – Jeg ønsker mig en flaske cognac, og det er meget velgørende, synes jeg. Det med julegaver er pseudo-velgørenhe­d. Jeg ville hellere lave rigtig velgørenhe­d, om jeg så må sige. Jeg støtter de hjaelpeorg­anisatione­r, jeg synes er vaerd at støtte, året rundt, blandt andre Amnesty Internatio­nal og Greenpeace.

 ?? FOTO: AP ?? Fra dig til mig
FOTO: AP Fra dig til mig
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark