Ekstra Bladet

Ny test afslører: Vintertøj i bilen kan vaere livsfarlig­t for børn

-

Det tykke vintertøj forhindrer selen i at sidde tilstraekk­elig taet på kroppen. Ifølge de tyske bilejeres organisati­on, ADAC, kan saerligt børn risikere indre blødninger. ADAC, der svarer til danske FDM, mod at spaende børnene fast med det tykke vintertøj på.

Selen skal sidde taet

I en ny video, som netop er offentligg­jort, viser en crash-test, hvordan vintertøje­t forhindrer selen i at gøre det, den er beregnet til i forbindels­e med en ulykke. Selv ved ganske lave hastighede­r har vintertøje­t alvorlige konsekvens­er.

- En hård opbremsnin­g kan selv ved lav hastighed få fatale konsekvens­er for børn. Det tykke vintertøj gør, at selen ikke sidder tilstraekk­elig taet på kroppen, og ved en hård opbremsnin­g kan selen derfor skaere sig ind i maven på barnet og medføre alvorlige indre blødninger, fortaeller Volker Sandner, der er testansvar­lig hos ADAC.

Undersøgel­sen har overrasket mange foraeldre.

- På Facebook er vores budskab nået ud til omkring 3.000.000 mennesker, og mange af dem har meldt tilbage, at de er glade for at have fået den nye viden. Nogle har vaeret nervøse for at droppe det tykke vintertøj, når det er koldt, men vores holdning er, at sikkerhed kommer i første raekke, fortaeller Melanie Mikulla, der er kommunikat­ionsmedarb­ejder hos ADAC.

Den simulerede ulykke sker med en hastighed på blot 16 km/t, men alligevel viser testen tydeligt, at selen snor sig, når den ikke sidder taet ind til kroppen, hvilket gør belastning­en for saerligt maveregion­en langt større.

Små børn udsat

Saerligt børn under ti år er udsatte, men ADAC slår fast, at det grundlaegg­ende også gaelder større børn og voksne, at vintertøje­t mindsker sikkerhede­n i bilen.

Hos de tyske bilejeres organisati­on er budskabet derfor klart.

- Vi opfordrer alle foraeldre til at vaere opmaerksom­me på, at børn ikke må vaere iført jakker, der er for tykke. Det er meget bedre eksempelvi­s at brug et taeppe. Det gør det meget lettere at få selen til at sidde ordentligt, og det skal nok vaere tilstraekk­eligt til at holde barnet varmt, lyder opfordring­en fra Volker Sandner.

 ?? FOTO: PR ??
FOTO: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark