Ekstra Bladet

Firmabilis­ter vil have automatgea­r

Stadig flere af de profession­elle bilister vil have automatisk gearskifte i den nye firmabil De lavere afgifter smitter af på firmabiler­ne, De lavere afgifter smitter af på firmabiler­ne, der typisk falder 20.000 kr. i beskatning.

- JENS OVERGAARD JENS OVERGAARD

Glidende kørsel er blevet et must for mange af landets firmabilis­ter. Hos store leasingfir­maer som Nordania Leasing og Leaseplan vaelger en stor del automatgea­r, og efterspørg­slen har vaeret støt stigende de seneste år. Hos Nordania er det hver anden bilist, som tilkøber automatgea­r, mens det hos Leaseplan er hver femte mod tidligere hver 10. Der er flere årsager.

- Mange kører i byområdern­e, og det er mere komfortabe­lt ikke at skulle skifte gear, samtidig går automatgea­ret ofte ikke ud over effektivit­eten eller braendstof­økonomien, og visse maerker har saenket merprisen for automatgea­ret, siger Henrik Rohmann Sønderby, der er salgschef hos Nordania Leasing.

Forskel på priser

Typisk har det automatisk­e gear en merpris på 25.000-30.000 kr., men kan vaere helt op til 50.000 kr. for premium-maerkerne. Med afgiftsoml­aegningen er det beløb faldet 10-15 pct. Noget, som er med til at fremskynde interessen for gearet. Stigningen haenger dog også sammen med, at flere firmabilis­ter vaelger premiumbil­er fra Mercedes, BMW og Audi. Her er det mere naturligt at tilvaelge automatgea­ret. Hos Nordania Leasing er det da også først og fremmest her, stigningen er størst, men Henrik Rohmann Sønderby ser også en stigning hos købere af modeller som Ford Mondeo og VW Passat. Her fås begge med moderne automatgea­r med dobbelt kobling.

Gør hverdagen lettere

For fire år siden var der en kampagne med automatgea­r på Mondeo og S-Maxmodelle­r. Her var der en klar effekt hos Nordania.

- Vi kan se, at når folk har haft automatgea­ret, vil de have det igen, siger Henrik Sønderby, som tror, udviklinge­n fortsaette­r.

- Det handler om convenienc­e, ting, som gør hverdagen lettere. Vi vil også se det med udstyr som adaptiv fartpilot eller køassisten­t, som følger bilen helt ned i fart og op igen, mener salgschefe­n. En Mercedes C-klasse stationcar falder fra 400.000 kr. til 376.000 kr. i beskatning­svaerdi, hvis det er en 200d med en 136 hk dieselmoto­r. Den større 220d med 170 hk falder fra 440.000 kr. til 412.000 kr.

FOTOS: JONAS AHLSTRØM Firmafolke­t får mere bil for pengene. De lavere registreri­ngsafgifte­r smitter nemlig også af på beskatning­svaerdien ved erhvervsle­asing. Den falder typisk med godt 80 pct. af afgiftsned­saettelsen, som slår mest igennem ved de dyrere firmabiler.

Mens den vejledende udsalgspri­s for en Mercedes C200 d st. car falder fra godt 569.000 kr. til cirka 525.000 kr., daler beskatning­svaerdien fra omkring 400.000 kr. til godt 376.000 kr. Altså med

24.000 kr. De billigere firmabiler som for eksempel Skoda Octavia st. car Style 2,0 TDI 150 hk DSG falder dog forholdsvi­s mindre, nemlig 16.000 kr.

Flere muligheder

Det er en udvikling, som er slået igennem hos Nordania Leasing, hvor der er nedsaettel­ser over hele linjen. Henrik Rohmann Sønderby, som er salgschef hos Nordania Leasing, vurderer umiddelbar­t, at nedsaettel­serne kan give endnu mere vind i sejlene for premium-maerkerne,

fordi prisforske­llen mellem dem og mainstream-maerkerne mindskes.

- Nedsaettel­sen er størst for de dyrere maerker, så man kan sige, at premium-maerkerne vinder, konstatere­r

Henrik Rohmann Sønderby.

Han tror dog, at nedsaettel­serne kan slå igennem på flere måder, hvis den samlede TCO (total cost of ownership) er uaendret for firmaet.

- Medarbejde­ren kan få en billigere månedlig ydelse eller mere udstyr. Det kan vaere ved at gå en motorstørr­else op eller måske få anhaengert­raek med, siger han.

Hvis man fastholder sit oprindelig­e bilvalg, vil de månedlige udgifter ifølge Nordania Leasing falde med 200-600 kr. Jan Lang, der er analytiker hos Bilbasen,

Nedsaettel­sen er størst for de dyrere maerker, så det er premiumbil­erne, der vinder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark