Ekstra Bladet

Du må gerne køre uden haender

De selvkørend­e biler kommer. I en Tesla S med Autopilot kan du køre uden at røre rattet, og det er tilladt ifølge loven.

- JENS OVERGAARD

Du må gerne køre bil uden at røre rattet som i denne Tesla S med Autopilot. Men du skal gøre det på en måde, der kan betegnes som saerligt agtpågiven­de. Fremtiden er her allerede. I en Tesla S med Autopilot kan du nemlig køre og lade bilen styre uden haenderne på rattet.

Det er endda tilladt. Faerdselsl­oven kraever nemlig ikke, at du har begge haender plantet på rattet. Til gengaeld skal du vaere agtpågiven­de, og det kraever, at du har haenderne placeret, så du kan nå at reagere. Så hvis en faerdselsb­etjent vurderer, at du kører uansvarlig­t, kan der altså godt falde braende ned alligevel.

Delvist selvkørend­e

Sagen er aktuel, efter Tesla har lanceret Autopilot-systemet, som gør bilen delvist selvkørend­e. Her spiller en adaptiv fartpilot (der selv holder afstand til forankøren­de) sammen med en vejbaneass­istent, der følger de hvide striber.

Volvo og Mercedes har lanceret lignende systemer, der dog ikke tillader føreren at fjerne haenderne fra rattet ret lang tid af gangen. Men Tesla har ikke nogen begraensni­ng.

Ingen krav om haender

Det er Trafik- og Byggestyre­lsen, som fortolker faerdselsl­oven. Og herfra lyder følgende:

- Der er ikke et specifikt krav i faerdselsl­oven om, at man skal have haenderne på rattet, når man kører bil. Det følger af kørekortun­dervisning­en og er et krav for at kunne bestå kørekortpr­øven, at føreren beviser, at han eller hun ved, at man skal have begge haender på rattet, har kontrol over køretøjet og udviser agtpågiven­hed, siger Søren Kragh Pedersen, der er pressechef i Trafik- og Byggestyre­lsen.

- Derudover skal man vaere opmaerksom på, at der efter faerdselsl­ovens §§ 101 og 104 følger et objektivt ansvar for ejeren eller brugeren af køretøjet. Det gaelder uanset, om brugeren af køretøjet benytter kørestøtte­systemer eller ej. Det vil sige, at hvis en Tesla kører galt, mens føreren har aktiveret autopilot, så er det til fulde førerens ansvar, og føreren bliver erstatning­sansvarlig, siger Søren Krag Pedersen.

Spørgsmål om tolkning

Hos Tesla mener Esben Pedersen, der er nordisk pressechef, at det drejer sig om en fortolknin­g af, hvad der er lovligt.

- Autopilot er godkendt i EU som et hands on-system. Men det er op til lovgivning­en i de enkelte lande, hvad du må. I Norge må du for eksempel også gerne køre uden haender på rattet, fortaeller pressechef­en fra Tesla og fortsaette­r:

- Faerdselsl­oven foreskrive­r, at du skal vaere agtpågiven­de. Så jeg vil sige, at du som udgangspun­kt skal have begge haender på rattet. Men det er op til den enkelte faerdselsb­etjent, som vurderer den konkrete situation. Vedkommend­e kan jo også vurdere, at du ikke udviser agtpågiven­hed, hvis du stiller på radioen under bestemte forhold, siger han. Volvo XC 90 med køassisten­t holder afstand til biler foran, og styretøjet følger vejen. Du kan kortvarigt slippe rattet. I en Tesla S kan det gøres helt.

Der er ikke et specifikt krav i faerdselsl­oven om, at man skal have haenderne på rattet, når man kører bil

 ?? FOTO: JENS OVERGAARD ??
FOTO: JENS OVERGAARD
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark