Ekstra Bladet

Faerdselsl­ov halter efter førerløse biler

- JENS OVERGAARD

- Hold dine haender på rattet. Hvis der sker noget, er det i sidste ende føreren, der har ansvaret for situatione­n og skal have fuld kontrol over køretøjet. Derfor må man heller ikke tale i håndholdt telefon under kørslen.

Sådan siger Per Alkestrup, der er juridisk rådgiver hos FDM, og som forholder sig til Tesla S med Autopilot, hvor du kan køre uden at røre rattet.Bilerne illustrere­r ifølge FDM, at faerdselsl­oven er overhalet indenom. Derfor revideres de internatio­nale faerdselsl­ove i ”Wienerkonv­entionen”, som også laegger til grund for de danske.

- Faerdselsl­ovene bygger på, at det er føreren alene, som styrer bilen. Wiener- konvention­en tager ikke højde for, at det måske bliver bilen, som er den klogeste. Og derfor arbejdes der nu på at justere lovene, siger juristen.

- Det kunne vaere med en lovtekst, som siger, at man kan tillade, at bilen køres med visse godkendte hjaelpesys­temer. Men at det fortsat er føreren, som er ansvarlig, siger Per Alkestrup.

Selvkørend­e biler står ikke lige for. Men de nye hjaelpesys­temer er en overgangsf­ase, der skal lovgives om.

- Vi ser systemer som vognbaneas­sistent. De betyder meget for trafiksikk­erheden. Men vi må aldrig fravige, at det i sidste ende er førerens ansvar at køre bilen. Føreren er ikke overflødig, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark