Ekstra Bladet

Traengsler i Udkanten

- Bf@eb.dk TEGNING: MORTEN INGEMANN

i en nøddeskal, hvor svaert vi har ved at håndtere asyl-ansøgere, hvoraf en del må blive fristet til at forsyne sig med nogle goder fra danskernes overflod.

Debat-kvaelning

Jeg savner et godt forslag til, hvad man skal stille op med jakketyven. En straffesag ville normalt medføre en bøde. Men sådan én kan han ikke betale, og forseelsen virker for beskeden til at kunne baere en frihedsstr­af.

Så måske ER der ikke andet at gøre end at koste ham over i et andet center. Det lyder nu ikke som nogen følelig straf.

Laesere af nordjyske.dk spaerres i øvrigt adgang til at kommentere netop denne artikel. Hvorfor? Mon redaktione­n af nordjyske.dk frygter, at laeserne ville mene noget grimt om tyven – eller finde på at latterligg­øre flytningen af ham fra center til center? Det får vi aldrig at vide, fordi nordjyske.dk har valgt den svenske mediemetod­e: På forhånd at lukke munden på folk, der kunne hitte på at skrive noget upassende.

Udenlandsk redning

En anden tankevaekk­ende nyhed i samme organ er, at fire udenlandsk­e laeger til maj rykker ind i praksiscen­teret i Øster Jølby, hvor ingen danskere vil arbejde. De kommer fra Bulgarien, Ungarn, Litauen og Italien. De to kvinder og to herrer skal afløse den forslidte, gamle laege, Jørgen Saaby, der har opsagt sin aftale med region og personale for at gå på pension. De fire udlaending­e skal på lynkursus i dansk, inden de tiltraeder deres nye praksis, og Saaby har lovet at hjaelpe til nogle timer i begyndelse­n.

’Jeg tror sgu, jeg tager bulgareren’, siger min galgenhumo­ristiske svoger, som i årevis har haft det største besvaer med at komme frem til en praktisere­nde laege. De findes naesten ikke i den del af Udkantsdan­mark.

Humor en fordel

På Sygehus Thy Mors haerger elendighed­en også – medmindre man er forsynet med et jernhelbre­d og en robust humor. Der er i reglen en snes ubesatte laegestill­inger på sygehuset, herunder fem ud af ti normerede kirurger.

Kirurg-manglen er formentlig grunden til, at en komplet ukvalifice­ret laege, der var kasseret på Aalborg Sygehus, i årevis fik lov at operere i Thisted, hvor han skadede mindst fire patienter.

I foråret blev tre andre laeger på Sygehus Thy Mors efter diverse fejl flyttet til ’opgaver uden patientkon­takt’ – hvad det så skal betyde. De gør naeppe rent.

Sprog er godt

Min laegeløse svoger er rutineret i at løbe panden mod vor tids Berlinmure i det såkaldte sundhedsva­esen. Han siger, at det under alle omstaendig­heder er nyttigt for Udkantens patienter at kunne tale polsk, da et stigende antal laeger på hospitalet i

Han siger, at det under alle omstaendig­heder er nyttigt for udkantens patienter, at kunne tale polsk

Thisted helst faerdes på deres modersmål.

Køen, der venter på at få adgang til en almindelig konsultati­on i Øster Jølby, kan altså nu yderligere for- berede sig ved at tage kurser i bulgarsk, italiensk, litauisk eller ungarsk.

Ugebladene­s redaktione­r opererer med to typer historier: I den ene slags skal laeseren sige: Godt, det ikke er mig. I den anden slags skal hun/han taenke ved sig selv: Bare det var mig.

Det er nemt at gaette, hvilken kategori befolkning­en omkring Sygehus Thy Mors og Øster Jølby Praksiscen­ter falder i.

at det naesten var nemmere, hvis alle verdens laeger talte latin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark