Ekstra Bladet

En døende dreng med forbraendi­nger på 90 procent af kroppen. En opskåret mave. Øjebliksbi­lleder af lemlaested­e ofre for skud, bomber og knivstik. For en verden i krig

-

Kathrine Holte kan ikke huske, at Laeger uden Graenser før var rykket ind i et land imod regeringen­s ønske. Hun skulle derfor også før indrejsen skrive en ’proof of life’-erklaering, så de danske myndighede­r med sikkerhed kunne identifice­re hende, hvis hun skulle falde i kløerne på de forkerte.

– Det var jo svaert at sige, hvad der foregik omkring os. Altså, jeg havde selvfølgel­ig taenkt mig om. Det gør jeg altid. Men som udgangspun­kt var jeg tryg ved, at organisati­onens folk i Paris var nået frem til, at vores sikkerhed var i orden.

Regionen i det nordlige Syrien var under massive bombeangre­b. Der var lange køer af kvaestede, og flere døgn i traek måtte Kathrine Holte og hendes kolleger snyde sig til at sove. Et par timer. Mere nåede de ikke.

TRE ÅR SENERE

ligger Kathrine Holtes pas, papirer, tøj, toiletsage­r og en rygsaek i en paerevaell­ing på hendes seng. For en gangs skyld har hun sovet igennem efter at have øst af sin erfaring i flygtninge­lejre på den graeske ø Lesbos.

Den 1,63 meter høje kvinde har taget en midlertidi­g pause som katastrofe­laege. Som den eneste dansker i Laeger uden Graensers internatio­nale korps af flyvende livreddere, der med få timers varsel kan blive kaldt ud til en krig eller en katastrofe ved verdens ende.

Hun vil gerne af sted igen. Meget gerne til en epidemisk katastrofe som ebola-krisen eller til Syrien for tredje gang. Det vil ikke afskraekke hende, hvis Laeger uden Graenser siger god for sikkerhede­n. Men efter 20 missioner og hundreder af operatione­r i områder praeget af krig, kaos, fattigdom og korruption har hun brug for en taenkepaus­e.

Kathrine veksler derfor indtil videre mellem opgaver som laege på en boreplatfo­rm ud for Afrikas vestkyst og som sygehuslae­ge i Grønland.

– Jeg skal finde ud af, hvad jeg vil. Om jeg skal købe en lejlighed? Om jeg skal bo i Danmark? Om jeg skal søge et mere almindelig­t laegejob? Det er der ikke noget, der forhindrer mig i. Jeg har bare ikke lyst lige nu. Problemet er, at jeg trives med at holde alle muligheder åbne, og jeg kan rigtig godt li’ opgaver, der varer op til en måned. Ikke mere. Det ligger godt til mig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark