Ekstra Bladet

Den danske kirurg spørger sjaeldent ind til detaljer, der ikke påvirker hendes opgave. Hendes eneste ambition var at forhindre manden i at dø

-

Laeger uden Graenser var 100 procent hendes eget valg. Det var heller ikke noget, hun involvered­e andre i. Kathrine Holte var solgt, da hun i forbindels­e med jordskaelv­et i Haiti i 2010 så et stillingso­pslag på Hvidovre Hospital, hvor hun var reservelae­ge.

– Jeg ville gerne af sted. Laengere var den ikke, forklarer hun fem år senere.

Kathrine Holte var endnu ikke faerdigudd­annet DEN DANSKE KIRURG

og hendes hold af hjaelpere opererede mindst 100 patienter i de første døgn i Syrien den sommer i 2012. Mange af dem efter at have amputeret lemmer og syet kropsdele sammen i op til 36 timer i traek.

Det var et job, hun jaevnligt måtte udføre uden elektrisk lys, når husets benzin-generator satte ud. Hele vejen igennem måtte hun støtte sig til simple vaerktøjer som en pincet, en saks, en skalpel, profession­elt sytøj og en gryde til at destillere vaerktøjet i.

– Mere udstyr behøver jeg ikke. Jeg kan udføre langt de fleste operatione­r på den måde.

Kathrine Holte sov på en madras på husets terrasse. Det skete, at folk med sårede familiemed­lemmer vaekkede hende.

Et par gange måtte den danske laege og hendes kolleger afvise at operere forbraendt­e børn, der med sikkerhed var døende. I stedet satte de alt ind på at udnytte ressourcer­ne optimalt og redde sårede med en reel chance for at overleve.

Børn er i Kathrine Holtes verden ikke svaerere at operere end voksne. Det er med hendes egne ord ’mennesker, der er små’. Det plager hende ikke at traeffe de valg og foretage prioriteri­nger, der har stor betydning for, hvem der skal leve, og hvem der skal dø.

– Sådan ser jeg ikke på det. På det punkt er jeg meget realistisk. Der vil altid vaere mennesker, vi ikke kan redde. Sådan er det bare. Det er selvfølgel­ig stressende at arbejde under de vilkår, og det er ikke retfaerdig­t. I den situation gør jeg alt, hvad jeg kan, og er det ikke nok, så er det ikke nok.

Havde Laeger uden Graenser ikke vaeret der til at hjaelpe, så var der ingen hjaelp at hente. Det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark