Ekstra Bladet

BOLIGBANDI­TTER

LANDEPLAGE: Det er svindlers marked, og svindlerne er dygtige

- CHRISTIAN KLOSTER

To kvalifikat­ioner finder man hos de boligsvind­lere, der ifølge politiet og Lejernes Landsorgan­isation (LLO) haerger overalt i Danmark.

De er for det første meget dygtige til at opkraeve depositumm­er for ret billige lejebolige­r med god beliggenhe­d.

Forsvindin­gsnumre

For det andet er de meget dygtige til at lave forsvindin­gsnumre eller komme med bortforkla­ringer, når lejerne skal have nøglerne udleveret – eller have deres penge retur.

Alle landets politikred­se kender den samvittigh­edsløse og udspekuler­ede type, som er på spil hele året, men isaer omkring studiestar­t sidst på sommeren lokker hundredvis af navnlig fattige unge i boligfaeld­er i studiebyer­ne København, Aarhus, Odense og Aalborg hvor boligmangl­en er mest desperat.

– Vi har haft 16 af disse alvorlige sager alene i år, siger Lars Peter Madsen, vicepoliti­inspektør fra Østjylland­s Politi i Aarhus.

Stjaeler børneopspa­ring

– Der er desvaerre en del af disse sager. Nogle af gerningsma­endene agerer profession­elt, når de eksempelvi­s fra udlandet franarrer unge deres børneopspa­ring, som de troede gik til indskud til en lejlighed. Men der er også herboende gerningsma­end, som isaer omkring studiestar­t er meget aktive. Vi går målrettet efter at få dem stoppet, lover politikomm­issaer Peter Reisz, Københavns Politi.

Ofte er der mange ofre i enkelte sag. I eksemplet med den 27årige KA, som har scoret en formue på at haevde at fremleje sin studieboli­g på Amager, er der ifølge Københavns Politi foreløbig indgået mindst syv anmeldelse­r, hvoraf de fleste er fra par.

Anmelder ikke

– Men husk på, at mange er flove over at vaere blive snydt, så de anmelder det ikke – måske også fordi de har opgivet kampen på forhånd, forklarer Bente Kristensen, jurist i LLO.

– Folk er jo desperate og mister fornuften, når de er boligløse. Derfor er de lette ofre for disse svindelnum­re. De er simpelt hen tilbøjelig­e til at tro på det bedste i folk, siger hun.

De internetba­serede boligporta­ler har oprettet teams dedikeret til at afsløre svindlerne, inden de får folk i faelden.

Svindleren­s marked

Ifølge LLO gør de tiltagende trange kår på lejemarked­et i byerne livet lettere for svindlerne.

– Vi får desvaerre mange henvendels­er i vores telefonråd­givning fra folk, der er blevet udsat for den slags bedrageri, siger Bente Kristensen.

k@eb.dk

Hans metode er kynisk, kriminel og naesten umulig at gardere sig mod.

Sådan lyder karakteris­tikken af den 27-årige københavns­ke kokkeelev KA, som indtil forleden levede højt på groft at udnytte unges paniske bolignød.

Men da Ekstra Bladet forleden gik ind i sagen, satte politiet omsider en stopper for hans fupnummer, der har ruineret talrige unge. Sigtet for bedrageri – Vi har netop afhørt ham og sigtet ham for bedrageri. Der er kommet syv-otte anmeldelse­r mod ham, siger politikomm­issaer Peter Reisz, Københavns Politi, som karakteris­erer KA’s kriminelle boligfupnu­mmer som et ’større sagskomple­ks’.

Siden juni har KA på en raekke danske boligsites – eksempelvi­s Boligporta­l.dk – påstået, at han flytter til udlandet i mindst et år og derfor fremlejer sin kollegiebo­lig på Amagerkoll­egiet for 6000 kroner om måneden.

Ekstra Bladet har talt med fire af hans ofre, eksempelvi­s kaerestepa­rret Ina Haugaard og Nicolai Jensen, som gladelig overførte 18.000 kroner – tre måneders depositum – for at leje den 40 kvadratmet­er store studieboli­g.

Trovaerdig, men nervøs

For den veltalende KA, som fortsat bor i lejlighede­n med sin jaevnaldre­nde kaereste og hendes lille datter, virker en smule nervøs, men trovaerdig, når han mødes med de håbefulde unge, fortaeller de samstemmen­de.

Han fremviser lejlighede­n, parterne underskriv­er en standard-lejekontra­kt, og KA modtager depositum og ofte også forudbetal­t husleje på sin bankkonto. Intet tyder på, at det er svindel.

Han fortaeller om det foreståend­e udlandseve­ntyr, men få dage inden folk skal skal flytte ind, traekker KA medlidenhe­dskortet og påstår, at ’hans’ datter er blevet alvorligt syg, så de alligevel ikke kan flytte til Australien, hvor han påstod, han skulle arbejde som kok.

Stjal pengene

– Vil du forsøge at få mig, min kaereste og min treårige datter, der lige er blevet syg, smidt på gaden, spurgte han eksempelvi­s Ina Haugaard i en telefonsam­tale, hvor hun insistered­e på at flytte ind. Hun optog samtalen, som Ekstra Bladet har hørt.

Hun måtte opgive at flytte ind, og KA beholdt pengene trods løfter om, at han nok skulle overføre dem.

Så sent som i forrige weekend forsøgte han ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r at fremleje boligen til trods for, at han udmaerket ved, at fogeden om få dage kommer og smider den lille familie ud af boligen.

Bliver sat på gaden

På Amagerkoll­egiet har ledelsen fået flere henvendels­er fra folk, der troede, de skulle leje boligen. Så på kollegiet er man vred over hans fupnummer, og man har opsagt ham med den begrundels­e, at han ikke har betalt husleje.

Siden KA onsdag i sidste uge blev anholdt, sigtet, afhørt og løsladt, er han ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r ikke lykkedes med at lokke nye ofre i sin faelde.

Når han har haft held til at gøre det i månedsvis, skyldes det, at KA har haerget mange forskellig­e steder på nettet. Hans praksis har vaeret, at når et boligannon­cemedie – eksempelvi­s Boligporta­l.dk – har blackliste­t ham på grund af svindlen, så har han oprettet en annonce på et nye medie.

Typer som ham er umulige at gardere sig mod. Han er iskold, kynisk og udspekuler­et

Blackliste­t

– Vi blackliste­de ham omgående og advarede boligsøgen­de, som havde skrevet med ham. Typer som ham er umulige at gardere sig mod. Han er iskold, kynisk og udspekuler­et, siger Henrik Løvig, direktør i Boligporta­l.dk.

Ekstra Bladet kender KA’s identitet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark