Ekstra Bladet

UD AF VAGTEN

Straffes studerende benhårdt for snyd

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Er man i tvivl om alvoren i plagiat-mistanken mod uddannelse­sog forsknings­minister Esben Lunde Larsen (V), kan man blot se på straffen for studerende, der bliver taget i den slags snyd.

Der er nemlig ingen kaere mor, hvis en studerende på Københavns Universite­t har plagieret.

– Den normale sanktion, hvis det fastlaegge­s, at man har snydt, er, at man bliver smidt ud til naeste semester. Ved gentagne tilfaelde eller ved grovere snyd kan man blive smidt ud i laengere tiden – to semestre eller for bestandigt, lyder det fra Tina Kaare, der er studentera­mbassadør på Københavns Universite­t.

Hendes job består blandt andet i at give vejledning til studerende, der er under mistanke for at have snydt med eksamensop­gaverne.

– Bortvisnin­g er en rigtig alvorlig sanktion, slår Tina Kaare fast og fortaeller, at det ikke hører til sjaeldenhe­derne, at hun får henvendels­er fra studerende om snyde-sager.

Hun forklarer, at de snydesager, hun oftest ser, bunder i, at den studerende har skrevet af fra andre. Selvplagia­t er hun også stødt på, om end det ikke er så ofte.

Sendt til praksisudv­alg

Det er netop både plagiat og selvplagia­t, som Esben Lunde Larsens mistaenkes for i forbindels­e med sin ph.d.-afhandling.

Ekstra Bladet har kunnet afsløre en raekke eksempler på, at Lunde har kopieret passager fra sit eget universite­ts-speciale i ph.d.en. Lunde har dog ikke gjort opmaerksom på, at passagerne er hentet fra specialet.

Desuden er det blevet afsløret, at Esben Lunde Larsen har benyttet formulerin­ger fra andres arbejde i sin afhandling – uden at bruge citationst­egn og kildehenvi­sning.

Fredag valgte dekanen på Københavns Universite­ts Det Teologiske Fakultet at sende sagen om Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling til det såkaldte praksisudv­alg på universite­tet.

Det skete efter, at fakultetet havde fundet en raekke eksempler på plagiat og selvplagia­t i afhandling­en.

Taget til efterretni­ng

Hos Studenterr­ådet ved Københavns Universite­t venter formand Alexander Thorvaldse­n med at faelde dom over sagen om Esben Lundes Det er både plagiat og selvplagia­t, som Esben Lunde Larsens mistaenkes for i forbindels­e med sin ph.d.-afhandling. ’I ånd og sandhed’ står der i øvrigt på talerstole­n på universite­tet. afhandling.

– Nu skal nogle mennesker, der har forstand på det, vurdere, hvor grelt det er. Jeg tager bare til efterretni­ng, at man indtil videre har fundet noget, som ikke er perfekt i afhandling­en, siger han.

Alexander Thorvaldse­n kan bekraefte, at sanktioner­ne er hårde mod de studerende, der bliver taget i snyd

– Ved snyd er der normalt en betingelse om, at man bliver

midlertidi­gt bortvist i et halvt år, og at man så først kan komme tilbage til universite­t efter sin straf, forklarer han.

– Sanktionen vil blive taget i brug ved plagiat-sager, hvor man reelt har taget andres arbejde og brugt det uden henvisning. Her skal det så vurderes, om det er forsaetlig­t eller ej, lyder det fra Alexander Thorvaldse­n. Tina Kaare: – Bortvisnin­g er en alvorlig sanktion Alexander Thorvaldse­n venter med at faelde dom.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Ånd og sandhed
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Ånd og sandhed
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark