Ekstra Bladet

LOMBORG: Den løser ingenting

Klima-aftalen får en voldsom medfart af de hårdeste kritikere

- PERNILLE OBELITZ peo@eb.dk

FN's generalsek­retaer, Ban Ki-moon, kaldte lørdag den globale klima-aftale for historisk, mens deltagerne fra de 195 lande til COP21-topmødet i Plenarsale­n i Paris brød ud i klapsalver, krammede hinanden og graed, da den endelige aftale blev annonceret.

Men det er en stor farce, hvis man spørger nogle af de hårdeste kritikere.

Målsaetnin­gen med aftalen er at holde klodens temperatur­stigning nede på højst to grader celsius og mindske udledninge­n af drivhusgas­ser, mens de rigeste lande hvert år skal bidrage med 100 milliarder dollars (681 milliarder kroner) til en klima-fond som en hjaelp til, at ulandene kan nå deres klima-mål.

Den amerikansk­e professor i klimatolog­i James Hansen kalder aftalen for bedrageri i et interview med det engelske medie The Guardian.

Professore­n er verdensken­dt for at vaere den første til virkelig at saette global opvarmning og drivhuseff­ekten på den internatio­nale dagsorden under en tale i 1988, og han mener, at aftalen er bygget på vaerdiløse ord.

Det her er kun et ganske lille skridt på den ret lange vej, der skal få verden i mål Det er første gang, du har 195 lande, der har fundet sammen og defineret, at fremtiden skal vaere grøn

Useriøs klima-aftale

Herhjemme er det klimakriti­keren Bjørn Lomborg, der skyder med skarpt.

– Den gør naesten ingenting, siger han om aftalen.

– Selv i bedste fald løser aftalen kun én procent af problemern­e. Der er et uendeligt gab mellem retorik og virkelighe­d.

Ifølge Bjørn Lomborg bør man saette hårdere ind på at gøre de fossile braendstof­fer dyrere og alt det 'grønne' billigere, så verdens befolkning­er selv vaelger den grønne vej. Det bør ske gennem mere videnskabe­lig forskning, og det mener han altså ikke, at Paris-aftalen hjaelper på.

– Jeg kan slet ikke forstå, at hvis man er seriøs om at bekaempe klimaforan­dringer, at man så mener, at det er en god aftale, siger han og slutter:

– Det er da historisk, at knap 200 lande kan komme til enighed, men det vil ikke have den store betydning.

Uvirkelig Lomborg

Den internatio­nale chef hos den danske grønne taenketank Concito, Jarl Krausing, er fuldstaend­ig uenig med Bjørn Lomborg.

Ifølge ham er aftalen et vigtigt skridt mod at blive de fossile braendstof­fer kvit.

– Det er første gang, du har 195 lande, der har fundet sammen og defineret, at fremtiden skal vaere grøn. Derfor er det en historisk aftale, hvor man har låst sig fast på et niveau, der er bedre, end man havde forventet.

Jarl Krausing mener dog stadig ikke, at det er den perfekte aftale.

– Når alt det smukke er sagt, og violinerne forsvinder, så er det helt klart, at det her kun er et ganske lille skridt på den ret lange vej, der skal få verden i mål med indsatsern­e.

– Bjørn Lomborg har helt teoretisk ret i, at hvis man fik en pris, der var høj nok på fossile braendstof­fer på det globale marked, så vil det kunne drive udviklinge­n i sig selv. Men det er ren teori, og Lomborg er befriet for at agere i en politisk kontekst. Det er bare ikke en virkelighe­dens verden. – Selv i bedste fald løser klimaaftal­en kun én procent af problemern­e, mener Bjørn Lomborg.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? I bedste fald
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN I bedste fald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark