Ekstra Bladet

Mand anholdt for at tvinge 500 til abort

-

En internatio­nalt eftersøgt mand kaldet ’Sygeplejer­sken’ er blevet anholdt i Madrid.

Ifølge nyhedsbure­auet Reuters er han mistaenkt for at have udført flere end 500 tvungne aborter på kvindelige guerillakr­igere hos den colombians­ke oprørsgrup­pe Farc.

Anholdelse­n sker, efter at Colombias statsankla­ger, Eduardo Montealegr­e, fredag oplyste, at man efterforsk­er 150 konkrete sager, hvor kvinder har fortalt om deres oplevelser med ’Sygeplejer­sken’.

Statsankla­geren ligger efter eget udsagn inde med beviser på, at Farc benytter sig af tvungne aborter. Indgrebene skal angiveligt forhindre, at kvinderne bliver ukampdygti­ge.

’Sygeplejer­sken’ er selv tidligere Farc-kriger og baerer det borgerlige navn Hector Albeidis Arboleda. Ifølge nyhedsbure­auet AFP er han sigtet for tortur og for at gennemføre aborter uden samtykke.

I Colombia er abort som udgangspun­kt ulovlig. Undtaget er dog ofre for voldtaegt, hvis morens liv er i fare, eller hvis der er tegn på fosterskad­er.

Politiet i Spanien oplyser, at den anholdtes ofre var blevet voldtaget af deres mandlige kolleger i Farc, og at mindst 50 af ofrene var mindreårig­e. I flere tilfaelde var graviditet­en temmelig fremskrede­n, lyder det fra politiet.

De fleste af aborterne skal have fundet sted mellem 1998 og 2000. Men selv om de påståede forbrydels­er ligger mange år tilbage, vil Colombia nu have manden udleveret til retsforføl­gelse.

Farc blev grundlagt i 1964 og menes at have omtrent 7000 medlemmer. Efter mere end tre års forhandlin­ger i Cuba er den colombians­ke regering og oprørerne taet på at nå en fredsaftal­e, der skal afslutte Sydamerika­s laengste oprør.

Igennem de mange år har flere end 220.000 mennesker mistet livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark