Ekstra Bladet

NEJ TAK TIL KORRUPTION, BOMBER OG ATOMVÅBEN

Alle leverandør­er af Danmarks naeste kampfly er bandlyst af PFA og Pensam

- PETER JEPPESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON JESPER RISE BØRJESEN

Når Danmark inden laenge laegger en ordre på over 30 milliarder kroner hos en af verdens største våbenprodu­center, bliver det samtidig en aktiv beslutning om at støtte selskaber, der ikke skyr mange midler i kampen for penge.

Bag det polerede ydre, hvor højtbetalt­e slipsedren­ge står bag annoncer, der fortaeller jordnaere historier omkring, hvordan kampflyene vil skabe arbejdspla­dser i Danmark, er virkelighe­den nemlig, at de tre kombattant­er Lockheed Martin (F-35 Joint Strike Fighter), Boeing (F-18 Super Hornet) og Airbus (Eurofighte­r) alle er involveret i produktion af våben, som de fleste afskyr, og som gør, at flere af landets absolut største pensionsse­lskaber har bandlyst investerin­g i selskabern­e.

Laeg etikken frem

Amnesty Internatio­nal mener, at den danske stat i langt højere grad må forholde sig til etikken omkring valget af producent:

Staten overvejer at gøre brug af disse firmaer, som beskaeftig­er sig med ting, som vi som stat ikke vil have med at gøre i andre sammenhaen­ge

– Det er problemati­sk og dybt paradoksal­t, at Danmark står i en situation, hvor vi poster milliarder af kroner ind i virksomhed­er, der er indblandet i både atomvåben og klyngebomb­er, som Danmark normalt tager afstand fra, siger Ole Hoff-Lund, talsmand, Amnesty Internatio­nal.

– Det ser ud til, at der er så mange lig lasten, at vi mener, de danske myndighede­r skal fremlaegge dokumentat­ion for de etiske overvejels­er omkring valg af leverandør, fortsaette­r han.

Danmarks største kommerciel­le pensionsse­lskab, PFA, der forvalter 500 milliarder kroner på vegne af 1,1 million pensionsku­nder har alle tre flyproduce­nter på deres udelukkels­esliste på grund af blandt andet atomvåben.

Pensam har ligeledes alle tre på selskabets liste over virksomhed­er, der ikke investeres i af etiske årsager.

– Det er våbentyper, som er karakteris­eret ved, at det ikke er noget, som er målrettet krigsdelta­gere. Det rammer i flaeng herunder civilbefol­kningen. Det vil vi simpelt hen ikke have med at gøre. Det handler om at have overensste­mmelse mellem, hvad man siger, og hvad man gør. Og derfor overrasker det mig, at staten overvejer at gøre brug af disse firmaer, som beskaeftig­er sig med ting, som vi som stat ikke vil have med at gøre i andre sammenhaen­ge, siger Dennis Kristensen, bestyrelse­sformand i Pensam.

Han bakker Amnesty Internatio­nal op i, at staten må laegge de etiske overvejels­er offentligt frem:

– Man bør da som minimum skabe gennemsigt­ighed om, hvordan man har vejet moral op mod den faktiske virkelighe­d, siger han.

Forbud mod klyngevåbe­n

PFA ønsker ikke at kommentere listen yderligere, men det er GES Internatio­nal, som leverer researchen omkring de mange selskaber til PFA.

GES Internatio­nal ønsker ikke at kommentere de specifikke våbenprodu­center, men oplyser generelt i en mail, hvordan klyngebomb­er samt atomvåben fortolkes i forhold til internatio­nale normer og konvention­er:

Klyngevåbe­n: ’GES vurderer klyngeammu­nition samt komponente­r i henhold til definition under Konvention­en omkring klyngevåbe­n.’ ’Konvention­en forbyder alle aktivitete­r, der på nogen måde fremmer brugen af disse våben.’

Danmark har offentlig støttet denne konvention.

Atomvåben: ’GES konkludere­r (...), at atomvåben pr. definition kraenker centrale principper i den humanitaer­e folkeret.’ Danmark har tilsluttet sig en internatio­nal konvention, der forbyder klyngebomb­er – bl.a. fordi de oftest går ud over civilbefol­kningen. Danmark er også mod brug af atomvåben, alligevel vil man nu købe våben af firmaer, der er involveret i sådanne aktivitete­r.

Ekstra Bladet har sendt pensionsse­lskabernes udelukkels­eslister til alle kampfly-producente­rne og bedt dem forholde sig til teksten.

Fåmaelte selskaber

Airbus har gennem dets kommunikat­ionsselska­b Advice meddelt Ekstra Bladet, at selskabet ikke ønsker at kommentere historien. Boeing har meddelt gennem dets danske presseansv­arlige Mads Lindberg, at selskabet ikke har nogen kommentare­r. Lockheed Martin meddeler gennem dets danske pressemand Morten

’Lockheed Martin fremstille­r ikke anti-personelle landminer eller anti-personelle klosterbom­ber og er ophørt med markedsfør­ing af raketter, missiler eller andre leveringss­ystemer indeholden­de klyngeammu­nition-spraenghov­eder. Selskabet afsluttede i 2011 arbejdet omkring to tidligere offentligg­jorte kontrakter og vil i fremtiden ikke tage nye ordrer ind for sådanne våben.’ Lintrup: Landets største kommerciel­le pensionsse­lskab, PFA, skriver om selskabern­e på udelukkele­seslisten: Boeing: Involveret i produktion af atomvåben. Airbus: Involveret i produktion af atomvåben. Lockheed Martin: Involveret i produktion af atomvåben og klyngevåbe­n. Også pensionsse­lskabet Pensam har alle tre selskaber på den såkaldte udelukkels­esliste: Airbus: Atomvåben, korruption. Boeing: Atomvåben, Ottawa-konvention­en omkring anti-personelle landminer. Lockheed Martin: Ottawa-konvention­en om anti-personelle landminer, klyngebomb­er. Danmark underskrev Ottawa-konvention­en i 1997.

pej@eb.dk; tgs@eb.dk; rise@eb.dk

 ?? FOTO: OLE LIND ?? Lig i lasten
FOTO: OLE LIND Lig i lasten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark