Ekstra Bladet

HAR NOGEN SET SF’S GRUP

EFTERLYSNI­NG: Siden folketings­valget sidste år har Jonas Dahl vaeret en sjaelden gaest på den politiske scene

- HANS ENGELL

Vi bringer her en efterlysni­ng: Det drejer sig om gruppeform­and og finansordf­ører Jonas Dahl fra SF, født 26. februar 1978 i Randers.

Dahl er sidst set som kortvarig badegaest i Folketinge­ts vandrehal, som ferierende eller som børnepasse­r i Aarhus. Han var skattemini­ster i 40 dage fra 2013 og har siden folketings­valget sidste år vaeret en sjaelden gaest på den politiske scene.

Eller sagt på en anden måde: I denne weekend holder SF landsmøde i Vejle, og der er rigeligt at tale om.

Blandt andet valgnederl­aget sidste år, der sendte SF ned som Folketinge­ts naestminds­te parti og med aktuelle meningsmål­inger, der ikke giver mange forhåbning­er om, at det lysner i øst.

Og så kan landsmødet tale om, hvordan det kan vaere, at SF’s folketings­gruppe, som tilbage i årene blev betragtet som en af Folketinge­ts mest synlige og flittige, er forsvundet i glemsel og usynlighed. Maerkesage­rne forsømmes. Hvor er SF i den miljø- og retspoliti­ske debat? Har SF overhovede­t nogen erhvervsel­ler socialpoli­tik?

Profilløs

Ser vi bort fra partiforma­nd og politisk ordfører Pia Olsen Dyhr, der knokler løs og faktisk gør det glimrende, samt MF’erne Holger K. Nielsen, Karsten Hønge og Jacob Mark, så er resten af folketings­gruppen profilløs. Lisbeth Bech Poulsen og Trine Torp hører man naesten intet til – og slet ikke noget, der f.eks. laegger kant til konkurrent­erne i Enhedslist­en – og Jonas Dahl, der burde kunne traekke meget mere, deltager ikke i dansk politik.

Holger har meddelt, at han efter 35 år på Borgen tjekker ud ved naeste valg, og Jacob Mark skal som helt ny MF lige laere tingene først. Karsten Hønge gør det på sin småflabede og ligefremme form også glimrende, men er ikke højt elsket hos de tidligere Vilhelmsen-fans.

Pia Olsen Dyhr er dermed temmelig alene i den politiske verden og det på et tidspunkt, hvor SF aldrig har vaeret mere presset.

Alternativ­et gør alvorlige indhug, og partiet er også hårdt udfordret af Enhedslist­en, de radikale og S.

På personside­n er problemet, at SF mangler flere markante profiler. Forude venter et kommunalva­lg, som kan blive en gyser. Ved sidste kommunal- og regionsråd­svalg mistede partiet 75 pct. af sine folkevalgt­e. Frygten er yderligere tilbagegan­g ved valget naeste år, hvis Alternativ­et for alvor får etableret sig på den kommunale scene.

En gyser venter

Ryger borgmester­posten i Lejre, og kan SF holde skansen i København? SF har med 115 kommunalpo­litikere og ti regionsrød­der fortsat en rimelig staerk kommunal base.

Politisk er SF også traengt. For hvor er det lige, der er brug for dem? Det er selvfølgel­ig den store udfordring for Pia Olsen Dyhr at gøre SF politisk interessan­t igen.

Overskrift­en skal vaere ’frihed i faellesska­bet’ i modsaetnin­g til LA’s frihed for den enkelte. SF skal igen tage ejerskab til de store dagsordene­r, hvor partiet tidligere stod staerkt: miljøpolit­ik med fokus på grønne jobs, børn, familie og arbejdsliv, bedre institutio­ner for ungerne, bedre offentlig ledelse og så den farlige flygtninge­politik.

SF vil markere sig i forhold til den øvrige venstreflø­j ved at sige, at der er graenser for, hvor mange vi kan tage imod. Antallet af indrejste betyder noget. Til gengaeld skal integratio­nen bl.a. af indvandrer­kvinder vaere langt mere effektiv.

Skylder ikke en brik

Sagen er, at S og R har behandlet SF ualmindeli­g arrogant og ukammeratl­igt både i forbindels­e med partiets kaotiske udtraeden af regeringen i 2014 og efter valget i 2015. SF’erne skylder ikke de to partier en brik, men har ikke rigtig andre muligheder end at støtte en S-ledet regering, selv hvis de radikale skal med.

Mette Frederikse­n prøver som ny S-formand at lappe på forholdet til SF’erne, der stadig slikker sår efter regeringsd­eltagelse, formandsop­gør, valgnederl­ag og den store udvandring af kendte profiler. Det kraever nemlig ret meget overskud, optimisme og humør at vaere SF’er i øjeblikket.

Fremtiden? Kommunalva­lget bliver afgørende for, om SF stadig er et centralt kommunalt parti eller rykker ned i fjerde division. For SF’s skyld må Løkke gerne vente med et folketings­valg nogle år endnu. Så partiet kan samle penge ind, få sat en ny politisk dagsorden og muligvis få Jonas Dahl til at vende tilbage i arbejdstøj­et.

Det sidste kan vise sig at blive det mest besvaerlig­e. Siden valget har Jonas Dahl vaeret helt vaek, så Pia Olsen Dyhr er temmelig alene i den politiske verden.

For SF’s skyld må Løkke gerne vente med et folketings­valg nogle år endnu

 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD/POLFOTO ?? Hulubulu-Jonas, hvor er du henne?
FOTO: NIELS HOUGAARD/POLFOTO Hulubulu-Jonas, hvor er du henne?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark