Ekstra Bladet

Svigter ikke

I I dag fylder dronningen 76 år, og traditione­n tro vil hun vinke til folket fra balkonen på Amalienbor­g. Også den nyudnaevnt­e prins vil deltage efter et år, hvor han igen og igen har formået at saette sig selv i centrum

- PERNILLE CHRISTENSE­N

KONGEN KOMMER: I dag er det praecis et år siden, at kong Henrik fik sat sig selv godt og grundigt i centrum, da dronning Margrethe havde fødselsdag.

Kongen var for syg til at deltage i den flere dage lange fejring af dronningen­s 75 år, men ikke for syg til at rejse på privat ferie bare få timer efter, de sidste gaester havde forladt gallafeste­n på Fredensbor­g Slot.

Sådan bliver det ikke i år, når majestaete­n skal fejres. Her vil kong Henrik trippe ud på balkonen på Christian IX’s Palae på Amalienbor­g klokken 12.

– Hans kongelige højhed vil vaere at finde på balkonen sammen med hendes majestaet dronningen og resten af den kongelige familie, siger kongehuset­s kommunikat­ionsafdeli­ng.

På mange måder blev afbuddet til dronningen­s fødselsdag startskudd­et på kong Henriks år som hovedperso­n i kongehuset.

Fra sygeseng til soloferie

Kongen kunne hverken mande sig op til det traditions­rige vinkeri fra balkonen, karetturen eller festmiddag­ene på grund af det, som hoffet officielt kaldte influenza.

Den fuldstaend­ige sygemeldin­g kom som lidt af et chok, og overraskel­sen blev ikke mindre, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at den dengang 80-årige konge dagen efter den store gallafest på Fredensbor­g Slot satte kursen mod Venedig. Kong Henrik valgte den noget indirekte vej og kørte fra Fredensbor­g til Hamborg og fløj derfra til den charmerend­e italienske by.

Kong Henriks lange rejse startede bare ti timer efter, dronningen havde sagt godnat til sine mange fornemme gaester. Og selv om kong Henrik nok burde have passet den jagtmesse, han officielt Kongehuset bekraefted­e torsdag, at Henrik har skiftet officiel titel fra prinsgemal til prins. Det var ellers Henrik selv, der i 2005 bad sin hustru om at få titlen prinsgemal. Det gjorde han, fordi han var traet af titlen som netop prins. Den nye titel blev afsløret, da der onsdag aften var gallafest på Fredensbor­g Slot i anledning af, at Mexicos skulle have åbnet, valgte han at tage til Italien.

Kort efter Italien-turen var kong Henrik til flere undersøgel­ser på sygehuse i København. Først var han på Bispebjerg, og dagen efter forlod han – som Ekstra Bladet kunne afsløre – Rigshospit­alet med et stort plaster på hånden.

21. april meddelte hoffet, at kongen var faerdig som vinbonde. I 40 år har han ellers med større og større succes produceret vin på Château de Cayx, vinslottet som regentparr­et købte i 1974. Kong Henrik har valgt at beholde slottet, men har bortforpag­tet produktion og salg af vin.

Kald mig konge

I oktober fik kongens kaephest en tur mere i manegen, da han til den franske avis Le Figaro for gud ved hvilken gang brokkede sig højlydt over, at han aldrig er blevet kaldt konge – ud over i Ekstra Bladet.

– Hvorfor kun vaere prins og hans højhed, men ikke hans majestaet? Jeg har selv besluttet at kalde mig prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimina­tion. Danmark, der ellers er kendt for at vaere en ivrig forsvarer af ligestilli­ng mellem kønnene, er åbenbart villig til at betragte aegtemaend som mindre vaerd end deres koner, sagde han.

På den sidste dag i 2015 sprang bomben for alvor, da dronningen i sin nytårstale efter nogen fumlen rundt i praesident­par var på besøg i landet. I dronning Margrethes tale til praesident­en kaldte hun sin mand for prins Henrik og ikke prinsgemal­en, som hun ellers normalt gør. Henriks titel har vaeret et stort emne i medierne, da han flere gange har givet udtryk for et ønske om at blive kaldt konge – noget Ekstra Bladet derfor gør. sine papirer fortalte, at kong Henrik ville gå pension.

– Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ’drosle ned’ – til, hvis jeg må sige det på almindelig­t dansk, at gå på pension, sagde hun og fortsatte:

– Fremover vil prinsgemal­en derfor kun i meget begraenset omfang tage del i de officielle arrangemen­ter, som igennem så mange år har vaeret en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den, og jeg respektere­r den. Jeg er min mand dybt taknemmeli­g for al den støtte, hjaelp og inspiratio­n, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selv om det bliver mindre synligt.

Stjal opmaerksom­heden

Siden er det helt som ventet ikke mange gange, kongen har vist sig officielt. Men tidligere på ugen trak han dog i arbejdstøj­et, da den mexicanske praesident med frue var på officielt besøg. Og endnu en gang formåede kongen at stikke af med al opmaerksom­heden midt i skåltalern­e.

Pludselig vil han nu ikke laengere hedde prinsgemal – en titel, som han ellers selv opfandt i 2005.

Prins Henrik er nu – igen – hans officielle titel. Hvorfor ved ingen rigtigt. SATURDAY 16. APRIL 2016

Hvorfor kun vaere prins og hans højhed, men ikke hans majestaet? pc@eb.dk

Henrik er i dag tilbage på balkonen efter et ret turbulent år.

 ?? FOTO: ALL OVER/HANNE JUUL ?? Her har I mig tilbage
FOTO: ALL OVER/HANNE JUUL Her har I mig tilbage

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark