Ekstra Bladet

Branding-ekspert: Henriks nye titel er problemati­sk

- CAMILLA MARIA JOHANSEN

efter timer ti Kun sine med afsked Venedig. taget havde dronningen til Henrik drog gaester, Henriks titelskift­e fra prinsgemal til prins kan gå hen og give problemer for det danske kongehus. Det vurderer Mads Mordhorst, der er lektor på CBS og forsker i national identitet og branding. – Kongehuset repraesent­erer klassiske vaerdier. Det er klassiske idealer som familien, hvor mand og kone står side om side og ikke lever – som vi ellers på mange andre måder gør – som regnbuefam­ilier og adskilt. For mange danskere skal kongehuset vaere en klassisk familie, og det er noget af det, som nogen siger, at prins Henrik ikke lever op til, siger han.

– Det kan blive et problem, for når vi ser dette (at han skifter titel, red.), siger vi, at han måske ikke laengere vil stå ved det at vaere en del af den kongelige familie – og en kongelig kernefamil­ie, siger Mads Mordhorst og fortsaette­r:

– Han vil have lov til at rejse rundt i Egypten, og hvor han ellers vil vaere, og repraesent­ere sig selv. Det er der nogen, der ikke synes, han skulle gøre. Han skulle hellere stå ved sine officielle forpligtel­ser.

Viser hvem han er

Ifølge brandingek­sperten får titelskift­et ikke den store betydning for Henriks eget image – men det traekker linjerne mere op: – De, der synes, at han er en interessan­t figur, vil sige, at han igen viser, hvem han er. At han tør gå sine egne veje og ikke leve op til idéen om at vaere en officiel del af kongehuset, indtil man dør. Mens de, der ikke kan lide ham, siger, at han nu igen svigter kongehuset, og at han aldrig har vaeret en rigtig del af det danske kongehus, siger Mads Mordhorst. Prins Henrik har skiftet titel, fordi han finder, at det passer bedre til hans nuvaerende situation efter pensioneri­ngen, forklarer hoffets kommunikat­ionschef, Lene Balleby. Officielt har Henrik titel af prins. Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendel­se, som han fortjener. Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du laese uddrag af lederen fra netop den dag, hvor det også var Kvindernes Internatio­nale Kampdag, og hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kaemper for, at Henrik får titel af konge.

’I DAG ER DET Kvindernes Internatio­nale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

forbundet med latterligg­ørelse og spot, når dronningen­s mand, prins Henrik, kraever ligestilli­ng og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvi­s ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbes­øg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsag­er er andenrangs. NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institutio­n, der er baseret på privilegie­r og et regelsaet, der stammer helt tilbage fra enevaelden­s tid. MEN BLANDT fortidslev­nene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilli­ng mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille. MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internatio­nale Kampdag til at kraeve ligestilli­ng for Henrik. OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus. HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiani­a og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et vaere en klovn til at blive en darling. Populaer og folkelig. NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsynelad­ende ikke kan leve uden? HAN HAR STÅET ved Margrethes side i naesten 48 år, smilende og smågrynten­de, uden den ligestilli­ng, som vi kraever i alle andre sammenhaen­ge. VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik.’

cmj@eb.dk

 ?? PRIVATFOTO FOTO: ??
PRIVATFOTO FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark