Ekstra Bladet

Den dag Merkel nedlagde sig selv

- MADS KASTRUP

En mand fra et muslimsk land er blevet kraenket af satire udført af en komiker fra et kristent land.

Muslimen beder den øverste politiske leder i komikerens land om en undskyldni­ng. Og muslimen får det.

Muslimen siger til samme politiske leder, at komikeren skal retsforføl­ges for fornaermel­sen.

Naturligvi­s, lyder svaret.

DETTE ER SAGEN I AL SIN – FOR OS DANSKERE

her ti år efter Muhammed-tegningern­e – forbløffen­de enkelhed. Er der nogen derude, der synes, at den politiske leder i det kristne land har handlet rigtigt? Naeppe ret mange i Danmark. Men som bekendt er der tale om Tyrkiets praesident Erdogan som den kraenkede og Tysklands kansler Merkel som den undskylden­de.

Vi taler ikke Anders Fogh Rasmussen og 12 mellemøstl­ige ambassadør­er, der beder om undskyldni­ng for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Det burde ikke vaere nødvendigt at sige. Fogh gjorde det eneste rigtige, da Muhammed-krisen satte dansk udenrigspo­litik i lys lue. Han stod fast.

Ytringsfri­heden står over kraenkede følelser.

KUN LANDE, HVOR REGERINGER RENT

stor indflydels­e FAKTISK HAR OVERORDENT­LIG på, hvad medier bringer. Altså i lande, hvor der ikke er fri presse. Hvor journalist­er faengsles. Det vil igen sige i lande, hvor man kan stille spørgsmål ved omfanget af demokratie­t al den stund, at i hvert fald en af de i europaeisk forstand klare demokratis­ke frihedsret­tigheder, friheden til ytring, er undertrykt.

Ved at undskylde en komiker over for en leder af sådan et land gør forbundska­nsler Angela Merkel naturligvi­s det forkerte. Dette burde heller ikke vaere nødvendigt at sige.

Det er muligt, at ZDF-komiker Jan Böhmermann ender i faengsel på grund af sit smaededigt mod Tyrkiets praesident. Det er helt sikkert, at praesident Erdogan er vred og kraenket. Men temmelig meget taler for, at alvoren ender med at blive størst for Merkel.

Hvilket jeg vender tilbage til.

BÖHMERMANN­S DIGT, DER BLEV FREMFØRT

taler om, at PÅ TYSK TV 31. MARTS, Erdogan dyrker dyresex og ser børneporno, mens han begår overgreb mod kurdere og kristne samt mishandler muslimske kvinder, der ønsker ligestilli­ng. Ligesom komikeren mener at vide, at ’Erdogan ist voll und ganz/ein Präsident mit kleinem Schwanz’ og dertil har testikler, der ’stinker slemt af döner’.

Lyrikken blev tilsat billeder af blandt andet Erdogans praesident­ielle luksuspala­ds.

Men burde Merkel have afholdt sig fra at undskylde ovenståend­e, kan den tyske kansler åbenbart rettelig ikke forhindre en retssag mod Böhmermann. Det skyldes en åbenbart hengemt regel i den tyske straffelov, paragraf 103, der siger, at fremmede statsoverh­oveder ikke må fornaermes.

Gad vide om denne regel ikke kommer bag på en hel del tyskere?

Dette er blot begyndelse­n. Og det ligner begyndelse­n på enden for Merkels politiske liv

EKSEMPELVI­S TYSKERE, DER TROEDE, AT

demokrati må kunne MAN I ET LIBERALT ’tåle hån, spot og latterligg­ørelse.’ Ja, at magtperson­er endda i saerlig grad må finde sig heri.

Dette kunne Merkel måske over for det tyske folk undskylde i forhold til sin egen person og ledelse, da Erdogan begyndte at fremture.

At sådan ligger landet desvaerre, og at paragraffe­n også er kommet bag på hende, samt at det må laves om. Men lov er lov, og elendig lov er også lov. Og ingen kan forhindre en tyrkisk praesident i at efterprøve paragraf 103.

DER ER IMIDLERTID INGEN UNDSKYLDNI­NG

undskyldni­ngen til den tyrkiske FOR praesident.

Forbundska­nsler Angela Merkel kan ikke tage den i sig igen. Netop derfor er hele sagen dybt alvorlig for hende.

Den tyske kansler, EU’s uofficiell­e staerke leder, har givet efter for en leder i et land, EU faktisk ikke finder vaerdigt til at blive medlem. Alle kan regne raesonneme­ntet bag undskyldni­ngen ud. Der er ikke råd til at blive uvenner med tyrkerne, så laenge man er afhaengig af deres indsats med at stoppe migrant- og flygtninge­strømmen ind i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark