Ekstra Bladet

ALEX’ APANAGE OP I FOLKETINGE­T

ENHEDSLIST­EN STILLER FORSLAG:

- JAN KÖRNER korner@eb.dk

Grevinde Alexandra kommer formentlig til at svede lidt ekstra denne sommer.

For til efteråret bliver hendes apanage på 2,3 millioner kroner genstand for debat i Folketings­salen.

Enhedslist­en vil i den nye samling stille forslag om, at hun ikke fremover kan haeve sine penge i statskasse­n, samtidig med at hun tjener penge ved siden af.

– Vi laegger op til, at der modregnes i hendes ydelse, når hun har indtaegter andre steder fra, siger Søren Søndergaar­d.

Han slår fast, at det ikke er den nuvaerende debat om – Hvor går graensen? Søren Søndergaar­d vil ikke have flere prinsesser på finanslove­n i tilfaelde af skilsmisse­r i kongehuset. millionind­taegten fra hendes hussalg, der spiller ind.

– Det er et argument for ikke at stille forslaget nu. For os er det det mere principiel­le. Derfor venter vi til efteråret, siger Søren Søndergaar­d.

Hvor går graensen?

Enhedslist­en vil samtidig stille forslag om, at kongehuset ikke i fremtiden kan sørge for, at fraskilte prinsesser kan få apanage, hvis aegteskabe­t går i stykker.

– Det er afgørende at gøre op med den praksis. For hvor går graensen? Det skal der gøres noget ved. Det ligger fast, at det ikke skal kunne

Bliver det vedtaget, betyder det, at hverken Mary eller Marie vil kunne se frem til en fast ydelse fra staten i tilfaelde af skilsmisse

finde sted, at fraskilte på den måde kommer på finanslove­n, siger han.

Bliver det vedtaget, betyder det, at hverken Mary eller Marie vil kunne se frem til en fast ydelse fra staten i tilfaelde af skilsmisse.

Søren Søndergaar­d vil i det hele taget gøre op med de mange saerordnin­ger, som kongehuset er omfattet af.

Kigger på momsen

– Vi var også imod saerordnin­gen, der gav Alexandra og Mary statsborge­rskab uden om de normale procedurer. Vi vil selvfølgel­ig ikke aendre det og fratage dem statsborge­rskabet, men det skal ikke ske igen.

De kongeliges ret til at få den moms, de betaler, refunderet, skal der også kigges på.

– Vi har tidligere stillet forslag om, at man fjernede momsrefusi­onen og i stedet gav dem en lønforhøje­lse på 25 procent. Det var der ikke flertal for tidligere, men tingene aendrer sig jo hele tiden, siger Søren Søndergaar­d.

Grevinde Alexandra får for tiden 2,3 millioner kroner i såkaldte årpenge. Samtidig har hun en bestyrelse­spost i et internatio­nalt medicinalf­irma, ligesom hun tjener penge på foredrag.

Desuden har hun for nylig aktiveret sit private firma med henblik på at arbejde lidt mere. Men står det til Enhedslist­en, skal de beløb fremover modregnes i apanagen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark