Ekstra Bladet

PENGEMASKI­NEN Storebaelt­sbroen har hentet 39 milliarder hos bilisterne

- MICHAEL BO MORTENSEN

39,2 milliarder kroner.

Så mange penge har bilister betalt for at have kørt over Storebaelt­sbroen siden indvielsen i 1998.

Det viser tal fra Sund & Baelt, som Ekstra Bladet har fået tilsendt i forbindels­e med broens årsregnska­b, der blev udsendt i sidste uge

De mange milliarder i indtaegt betyder dog langtfra, at gaelden for broens opførelse, der ved åbningen i 1998 var på 36 milliarder, er vaek.

I stedet mangler der stadig at blive betalt 22,5 milliarder kroner indtil 2029. Forklaring­en på, at der ’kun’ er blevet afdraget 13,5 milliarder, er, ud over at der selvfølgel­ig

Der vil komme endnu flere bilister, hvis prisen bliver lavere

skal betales renter, almindelig­e driftsomko­stninger og afskrivnin­ger, og at staten også har fået en del af kagen de seneste år.

I 2009 besluttede et stort flertal i Folketinge­t, at Storebaelt frem til og med 2022 skal aflevere ni milliarder kroner, som skal bruges til andre infrastruk­turprojekt­er. Hidtil er der blevet afleveret tre milliarder, og den aftale er bilejernes organisati­on, FDM, utilfreds med.

– Vi er meget kritiske over for, at når Riget fattes penge, ’så tager vi lidt fra kassen, når vi nu har en pengemaski­ne som den her’, siger afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk til Ekstra Bladet.

Prisen ned

I stedet burde den nuvaerende billetpris på 240 kroner saettes ned.

– Storebaelt­sbroen bliver Storebaelt­sbroen er først betalt helt i 2029. Det skulle vaere sket tidligere, men det fik trafikafta­len fra 2009 sat en stopper for.

stadig mere populaer. Og der kommer derfor større omsaetning, end man havde regnet med. Man kan gøre to ting: Enten få betalt det hele tilbage hurtigere, eller man kunne overveje at saette prisen ned. Det sidste bør man undersøge, siger han.

Han tror, at der vil komme endnu flere bilister, hvis prisen bliver lavere, og det vil gøre noget af det selvfinans­ierende.

Det har Venstres transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen, ingen plan om.

– Der er stadigvaek en restgaeld

i omegnen af 23 milliarder kroner, og vi ønsker, at der de naermeste år skal høvles af gaelden. Det er man nødt til. Men på laengere sigt kan man selvfølgel­ig overveje en gradvis saenkning af taksten, siger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS SKAANING ??
FOTO: LARS SKAANING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark